Bouw & Woningmarkt16 jun '20 13:16

Woningmarkt trekt weer aan na 'klein dipje'

Auteur: BNR Webredactie

Na een klein dipje op de woningmarkt door de coronacrisis, ligt het niveau van het aantal woningverkopen weer op dat van 2019. In mei werden er wekelijks zo'n 4000 woningen te koop gezet. In de laatste week van mei werden er rond de 3700 woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal woningverkopen tot nu toe in 2020, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

Image
(ANP Sem van der Wal)

Hogere segment in trek

Vooral de verkoop van woningen in het hogere segment is flink aan het optrekken. In de eerste maand zakte het aantal verkopen in die prijsklasse boven 500.000 euro naar 12 procent. Dat steeg in mei naar 17 procent. De gemiddelde prijs van een verkochte woning steeg onder andere daardoor van 335.000 euro naar 345.000 euro.

'Consumentenvertrouwen intact'

Onno Hoes, voorzitter van de NVM, ziet dat ondanks de coronacrisis het vertrouwen van de consument niet is aangetast. 'In de harde cijfers zien we het niet terug. Je moet oordelen op harde cijfers, die data hebben we in bezit. Uit al die analyses blijkt dat mensen niet alleen kijken, maar ook aan het kopen zijn. Er zijn ook nog steeds wachtlijsten. Tuurlijk zal het wel wat minder zijn bij bepaalde woningen, maar nog steeds zijn er genoeg mensen om de prijs hoog te houden', zegt Hoes.

Luister ook | 'Ollongren toont te weinig daadkracht in woningnood'

Starterswoningen

Voor de starters is het allemaal nog steeds niet rooskleurig. 'Er zijn te weinig instapwoningen. Mensen met een modaal inkomen of twee keer een modaal inkomen, kunnen bijna geen huis vinden. Maar er is wel steeds meer serieuzere belangstelling van starters, omdat er minder concurrentie is, horen we van hypotheekverstrekkers. Dus je hoeft eigenlijk minder te overbieden, maar het gebeurt nog wel alleen is het wat minder dan eerder', zo stelt Hoes.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen