Bouw & Woningmarkt18 jun '20 08:26Aangepast op 18 jun '20 11:19

'Rijk moet grond kopen voor woningbouw'

Auteur: BNR Webredactie

Het Rijk moet samen met met gemeenten en projectontwikkelaars grond aankopen, zodat de huizenbouw niet stilvalt. Dat staat in een noodplan van zeventien grote organisaties die met woningbouw te maken hebben. Straks overhandigen ze het plan aan de Tweede Kamer. 'Iedereen voelt hoe groot de woningnood is', zegt voorzitter Desirée Uitzetter van de Neprom.

( ANP XTRA Lex van Lieshout)

Luister ook | Woningcorporaties steken miljarden extra in bouw sociale huurwoningen

'Het gaat niet goed'

Uitzetter zegt dat de initiatiefnemers - waaronder bouwbedrijven, gemeenten, koepels en corporaties - 'met lede ogen' zien dat het niet goed gaat. Wat er moet gebeuren noemt Uitzetter zowel een kwestie van geld als van regie. 'Gemeenten werken keihard, er zijn onvoldoende plekken, gemeentelijke begrotingen staan onder druk. Er zijn anderzijds meer plannen op complexe plekken, daar komen kosten bij en die moeten door overheid worden gefinancierd worden'.

Rijk moet helpen

Uitzetter noemt het uitkopen van vervuilende bedrijven, aansluiting op bereikbaarheid en - de grootste zorg - de betaalbaarheid van woningen voor grote groepen mensen. De kosten zegt Uitzetter niet exact te hebben becijferd, maar het gaat om miljarden. 'Daar gaan we graag met het Rijk verder op studeren'.

Luister hier BNR's Big Five van de Woningbouw

Geen regie, om gek van te worden

'Het is om gek van te worden dat er geen regie is. Het is een enorme opgave die gewoon niet van de grond komt zonder coördinatie: het gaat om ruimtegebruik, maar ook om waterberging, energielandschappen, de landbouw', zegt hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft. 'Er moet afstemming komen, gemeenten en provincies komen er niet uit. Laten we hopen dat de politiek wakker wordt'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen