Bouw & Woningmarkt7 jul '20 18:01

Wetsvoorstel Ollongren: 140.000 woningzoekenden vallen buiten de boot

Auteur: BNR Webredactie

Als het aan het kabinet ligt komen 140.000 woningzoekenden niet langer in aanmerking voor een betaalbaar huurhuis, terwijl ze met hun inkomen nauwelijks een alternatief hebben. Dat is volgens Aedes en de Woonbond het gevolg van het verlagen van de toewijzingsgrens voor alleenstaanden naar 35.938 euro. Minister Ollongren stuurde hierover maandagavond een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

Luister ook | Coronacrisis zorgt voor afkoeling vrije sector woninghuur

Alleenstaanden én gezinnen gedupeerd

Volgens René Scherpenisse, bestuurslid bij Aedes en directeur-bestuurder van de Tilburgse woningcorporatie Tiwos, komen zowel alleenstaanden als gezinnen er bekaaid vanaf. 'Het probleem is dat die inkomensgrens niet aansluit bij hun financiële situatie, met netto-inkomens van 17 á 1800 euro moeten ze de markt op waar geen woningen zijn en als ze er zijn, zijn ze te duur'.

Luister ook | Woningbouwcorporaties willen versoepeling coronaregels

Grens naar 53.000

Een grote groep woningzoekenden moet het zelf uitzoeken, vindt Scherpenisse die opmerkt dat hoewel Ollongren zegt de inkomensgrens omwille van de gezinnen te verlagen, die verlaging al langer geldt. 'Feitelijk ligt die grens voor gezinnen al drie jaar op dat niveau, en die grens is eigenlijk ook te laag. Wij stellen voor die grens op te trekken naar 53.000 euro zodat meer mensen bij ons kunnen wonen', zegt Scherpenisse.

Luister ook | Huurders verzetten zich tegen huurverhogingen

Verhuurdersheffing

De bestuurder verwijt het kabinet mensen 'statistisch onzichtbaar' te maken. 'Maar dat lost niets op. Die verhuurdersheffing moet van tafel zodat we kunnen bijbouwen: er is een tekort aan honderdduizend huurwoningen. Daar moeten we volop op inzetten, die huurkorting moet dus van tafel. Mensen stromen ook niet door in de middenhuur en daar willen wij ook een rol in spelen. Er wordt geen middenhuur gerealiseerd onder de duizend euro, ook dat is voor veel mensen te hoog. Wij roepen op: kijk naar wat mensen reëel kunnen betalen, het is onzin om ze uit onze sector weg te strepen'.

Luister ook | 55-duizend huurwoningen versneld van het gas af

Gerelateerde artikelen