Bouw & Woningmarkt21 jul '20 13:15Aangepast op 21 jul '20 15:01

'Substantieel meer hypotheekruimte tweeverdieners'

Auteur: BNR Webredactie

Tweeverdieners kunnen vanaf volgend jaar mogelijk een fors hogere hypotheek krijgen, schrijft het FD. Het kabinet wil het laagste inkomen zwaarder laten meewegen in de berekening voor de maximale lening bij de koop van en woning. De weging van de studieschuld gaat juist iets omlaag. Een substantiële verhoging, vindt hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft.

( ANP XTRA Lex van Lieshout)

Lees hier het artikel in het FD | Kabinet wil hypotheekruimte tweeverdieners vergroten

Substantiële verhoging

Het FD baseert zich op een voorstel tot wetswijziging van minister van Financiën Wopke Hoekstra. Door de aanpassing van de inkomensnorm zou bij een huidige maximale hypotheek van drie ton 10.000 tot 12.000 euro bij geleend kunnen worden. 'Het is een proces dat sinds 2011 in gang is gezet', zegt Boelhouwer, 'Toen kon je ongeveer een derde van het tweede inkomen meenemen, dat gaat nu naar negentig procent. Als je dat over de laatste jaren bekijkt, is dat wel een substantiële verhoging'.

Luister ook | Trek uit de Randstad komt op gang door corona

Gunstig? Of juist niet?

De hoogleraar vindt dat je twee aspecten in overweging moet nemen bij de vraag of dit een gunstige ontwikkeling is. 'Die inkomens kunnen dat ook echt betalen, dat is een verantwoorde norm die door het NIBUD wordt berekend enerzijds. Aan de andere kant hebben tweeverdieners nu netto meer te besteden, maar mogen ze minder lenen dan een alleenverdiener'.

Luister ook | CDA: hypotheek moet makkelijker voor starters in de knel

De Nederlandsche Bank liet eerder weten dit een ongunstige ontwikkeling te vinden: de huizenprijzen zijn gestegen juist doordat consumenten hogere hypotheken konden afsluiten. 'Als je de huizenprijzen wil verklaren, dan moet je de leencapaciteit afzetten tegen de huizenprijsontwikkeling, dan heb je bijna een één-op-één-relatie. Er zijn drie factoren die dat bepalen: de inkomensontwikkeling, de rente en die normen.

Versneld afbouwen hypotheekrenteaftrek

DNB wil de hypotheekrente afbouwen, dat lijkt Boelhouwer een verstandig advies. 'Dan kun je een deel van die opbrengst gebruiken om de positie van die starters te versterken. Bijvoorbeeld door de introductie van bouwsparen, of meer startersleningen. Dan stijgt de totale leencapaciteit niet, maar dan verdeel je het anders'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen