Bijna 600 miljoen euro extra
'Gemiddeld genomen is het bedrag dat mensen bijlenen voor een verbouwing zo'n 50.000 euro', zegt HDN-directeur Reinier van der Heijden. Van dat geld worden keukens, badkamers, dakkapellen en veranda's gekocht. Van der Heijden denkt dat de toename het gevolg is van de lockdown. 'We zaten thuis, hebben plannen gemaakt voor verbouwingen en zijn die gaan uitvoeren.' In de periode van maart tot en met juli is daardoor voor 586 miljoen euro extra bijgeleend in vergelijking met vorig jaar.
Lage rente
'Als je vaak thuiszit, word je geconfronteerd met dingen die niet bevallen. Je komt er bijvoorbeeld achter dat het een gehannes is om samen thuis te werken. Als je woning daarvoor niet geschikt is, kun je er een stuk aan of op zetten', zegt Mark de Rijke, directeur van de Hypotheekshop. Daarnaast speelt de lage rente een rol, denkt hij. 'Zeker bij mensen die hun hypotheek oversluiten, zakken de maandlasten vaak enorm. Zelfs als ze daar vervolgens een verbouwing bij meefinancieren.' Tijdens de coronacrisis is de hypotheekrente gestegen. Uit angst voor een verdere stijging zetten huizenkopers en oversluiters de rente langer vast.
Luister ook | Ask Me Anything | Je huis verduurzamen
Verbouwen al langer in trek
Ook vóór de coronacrisis werd al vaker extra geld geleend voor een verbouwing, zo ontdekte BNR begin vorig jaar. De oorzaak daarvan is de krapte op de huizenmarkt. 'Verhuizen naar een andere woning zit er voor veel mensen niet in, daarom gaan ze hun eigen woning maar verbouwen', zegt De Rijke. De groei was toen wel fors lager dan in de de afgelopen maanden.
