Bouw & Woningmarkt29 okt '20 07:09Aangepast op 29 okt '20 07:26

'Bij nieuwe bouwprojecten ontbreekt een totaalvisie'

Auteur: BNR Webredactie

Een nieuwe wijk bouwen en erachter komen dat er geen school of station is. Dat is het gevolg van het ontbreken van een gezamenlijke visie bij grote bouwprojecten, zegt Aernout van der Bend, directeur van kennisplatform NGinfra. Daarom moeten volgens hem sectoren, zoals ministeries, meer met elkaar samenwerken.

Luister terug | Bouwdip vertraagd, maar komt er echt aan

NGInfra vertegenwoordigt onder meer ProRail en Alliander, maar ook Schiphol en de Rotterdamse Haven. Aernout van der Bend, directeur van kennisplatform NGinfra, signaleert heel veel inrichtinsgvraagstukken op de korte termijn, maar richt de blik liever ook op de lange termijn. Door verdere verstedelijking zijn 1 miljoen woningen nodig, waarvan de helft in vier grote steden. En dat vereist goede infrastructuur, wegen, fietspaden, energie en riolering.

Volg hier | Ollongren subsidieert woningbouw

Daarom moeten volgens Van der Bend nu de juiste keuzes gemaakt worden. Als gevolg van de coronacrisis werken mensen thuis en ontstaat een verdere trek naar wonen buiten de stad. 'We denken dat je aan de voorkant van de grotere projecten een cross-sectorale toets moet invoeren. Wij zijn zelf bezig om de digitale netwerken aan elkaar te verbinden en dan kun je zien wat het plan van de één betekent voor de ander.'

Een bouwproject van Heijmans.
Een bouwproject van Heijmans. (ANP / Remko de Waal)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen