Bouw & Woningmarkt29 okt '20 13:05

Rotterdam bouwt om

Auteur: BNR Webredactie

Kantoorgebouwen, scholen, winkels en kerken worden steeds vaker omgebouwd tot woningen. Vorig jaar kwamen er op die manier 12.500 nieuwe woningen op de markt. Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Koploper in deze trend is Rotterdam. 'Het is een win-win-situatie', zegt wethouder Bouwen en Wonen Bas Kurvers in de gemeente Rotterdam.

Image
( ANP Robin Utrecht)

Beluister ook | Minister Ollongren subsidieert woningbouw

Win-win

Kurvers is opgetogen. 'Er is een ontzettende behoefte aan woningen enerzijds, aan de andere kant is er veel vastgoed in de stad dat niet in gebruik was, de donkere plekken in de stad.' Als mooi voorbeeld noemt de wethouder winkelcentrum Hoogvliet dat kampte met veel leegstand en in de top 5 stond van winkelcentra met de meeste leegstand. 'Daar is beweging in gezet. Daar zijn nu de bovenverdiepingen omgebouwd tot woningen, en dat is ook goed voor ondernemers. Het is een win-win-situatie voor de stad.'

Beluister ook | Landelijke huurprijzen gedaald

Als concrete maatregelen noemt Kurvers het loket waar men terecht kan voor advies en kleinere geldelijke bedragen. Grotere transformaties moeten zichzelf bedruipen, de gemeente helpt hier door versneld bestemmingsplannen te wijzigen.

Beluister ook | Bij nieuwe bouwprojecten ontbreekt een totaalvisie

Harde afspraken

Het merendeel van de omgebouwde woningen komt in de vrije huursector terecht, waar meestal hoge huurprijzen mee gemoeid zijn. Toch is de wethouder niet bang dat de woningen alleen voor de beter gesitueerden zijn: 'We maken hier in Rotterdam harde afspraken. Als je in het middensegment een woning bouwt, dan moet die ook de komende vijftien jaar in die prijsklasse blijven. Zo sturen we niet alleen op beschikbaarheid, maar ook op betaalbaarheid.'

Beluister ook | Woningbouw krijgt eindelijk impuls. Is het genoeg?

Wanneer hem gevraagd wordt of het ombouwen van scholen niet betekent dat er scholen verdwijnen, benoemt Kurvers de zogeheten 'scholenschuif' waar Rotterdam mee bezig is - het sluiten van verafgelegen scholen en de bereikbaarheid vergroten door nieuwe scholen te openen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen