Bouw & Woningmarkt25 nov '20 16:29

OVV adviseert APK voor grote publieke gebouwen

Auteur: BNR Webredactie

Na oplevering van grote publieke gebouwen is er vaak onvoldoende zicht op de veiligheid van de bouwconstructies. Eigenaren van gebouwen onttrekken zich aan de zorgplicht en ook het overheidstoezicht laat veel te wensen over. Dat concludeert de Onderzoeksraad van Veiligheid (OVV) naar aanleiding van het instorten van het dak van het AZ-stadion in Alkmaar in 2019.

Exterieur van het AZ-stadion
Exterieur van het AZ-stadion (ANP / Koen van Weel)

De Onderzoeksraad adviseert om controles van de constructie verplicht te stellen voor grote publieke gebouwen. Volgens Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de OVV, is een verplichte periodieke keuring van grotere gebouwen naar het oordeel van de Onderzoeksraad noodzakelijk, met het oog op het opvallend grote aantal instortingen in de afgelopen twintig jaar: bij ruim zestig gebouwen kwamen ernstige constructieve gebreken aan het licht.

Luister terug | Het beste van Bouwmeesters van 2019

Op 10 augustus vorig jaar stortte een deel van het tribunedak van het AZ-stadion in. Het stadion was toen dertien jaar in gebruik. Uit het onderzoek blijkt dat de stalen dakconstructie al bij oplevering niet voldeed aan de bouwkundige eisen. Binnen enkele jaren ontstond er een scheur in een las. Tijdens het gebruik van het stadion is er nooit een grondige bouwkundige controle van de dakspanten geweest. Hierdoor bleef onopgemerkt dat de lasverbinding steeds verder verzwakte.

Tussentijdse waarschuwing

Uiteindelijk stortte het dak in bij een belasting die veel lager was dan waartegen de constructie eigenlijk bestand had moeten zijn. De Onderzoeksraad gaf in augustus 2019 al een tussentijdse waarschuwing voor de lasverbindingen in het resterende stadiondak. Gebouweigenaren zijn verantwoordelijk voor de constructieve veiligheid, maar hoe ze die moeten bewaken is niet uitgewerkt in de wet.

Incidenten kunnen grote gevolgen hebben voor de gebruikers van een gebouw, zegt Jeroen Dijsselbloem. 'Bezoekers van een publiek gebouw moeten kunnen rekenen op de veiligheid van het gebouw. Dat vergt van gebouweigenaren dat zij alert zijn op de constructieve veiligheid van hun gebouw.' Daarom adviseert de Raad de minister van Binnenlandse Zaken om eigenaren van publiek toegankelijke gebouwen wettelijk te verplichten tot periodiek onderzoek.

Gerelateerde artikelen