Bouw & Woningmarkt11 dec '20 07:47Aangepast op 11 dec '20 11:45

'Twee keer zoveel lege kantoren door corona'

Auteur: BNR Webredactie

Kantoorleegstand kan door de coronacrisis verdubbelen, zeggen adviseurs van vastgoedadviseur Colliers. Door het thuiswerken zal de leegstand alleen maar blijven groeien.

De vraag is natuurlijk hoeveel lager de bezetting stuctureel zal blijven als we met z'n allen straks weer naar kantoor kunnen, zegt Robert Kok van Colliers. Uit onderzoek blijkt dat veel bedrijven ervan uitgaan dat we ongeveer een dag in de week meer thuis gaan werken, dan wel hybride gaan werken, op andere plekken dan in het vaste kantoor.

Piekbelastingen

Maar waar het veel meer om gaat bij de kantoorbezetting, is hoe er wordt omgegaan met de piekbelastingen in het bedrijf. Als de gezamenlijke fysieke vergaderingen bijvoorbeeld in stand worden gehouden, neemt de behoefte aan kantoorruimte niet zo sterk af, denkt Kok. 'Maar als bedrijven echt structureel het thuiswerken meer gaan omarmen, en ook die piekbelastingen meer gaan spreiden, zou de leegstand zomaar kunnen groeien tot 16 procent.'

Luister terug | Forse toename leegstand kantoren

In hotspots als de Amsterdamse Zuidas zal niet zoveel veranderen, denkt Kok. Maar in de kantoorgebieden waar de vorige, financiële, crisis, ook al toesloeg, zoals in Rijswijk en Eindhoven, zal de leegstand alleen maar verder groeien.

Luister ook | 'Winkelcentra mogelijk ideaal voor stadslogistiek'

Gerelateerde artikelen