Bouw & Woningmarkt23 dec '20 12:55

Hausse aan hypotheekaanvragen voor verbouwing of verduurzaming woning

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal hypotheekaanvragen voor de verbetering of verduurzaming van een eigen woning is dit jaar met 48 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

Beluister ook | Veel 55-plussers schatten overwaarde boven ton

Veel thuis

Commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker geeft verschillende redenen waarom mensen aan het verbouwen slaan. 'We zitten meer thuis, dan heb je ook meer tijd om eens naar je eigen woning te kijken. En dan blijkt die keuken toch wat verouderd te zijn en wil je een nieuwe.' Een ander deel van de verklaring is dat er subsidies bestaan voor de verduurzaming van de woning, alhoewel volgens Luiten verbetering goed is voor het leeuwendeel van de stijging.

Beluister ook | CU: hypotheekrente moet uit regeerakkoord

Schaarste

'Veel mensen kijken naar een nieuwe woning terwijl er een enorme schaarste is op de woningmarkt. Als er al woningen beschikbaar zijn, dan zijn die gewoon te duur, dat leidt ertoe dat veel mensen hun verhuisplannen uitstellen.' En dan maar gaan investeren in de eigen woning. Hoewel Luiten geen exacte bedragen kent, schat hij zo in dat het om bedragen gaat tussen de 25.000 en de 50.000 euro: 'Een keuken, een badkamer, een uitbouw, opbouw of dakkapel'.

Beluister ook | Coronacrisis kan zzp'er belemmeren bij hypotheek

Lage rente

Wat volgens hem ook zeker een factor is, is de lage hypotheekrente. 'We zagen bij aanvang van de crisis dat de rente licht opliep als gevolg van de risico-inprijzingen door geldverstrekkers, dat was voor veel mensen het signaal om te gaan oversluiten om zo nog te profiteren van de lage rente. Dat bleek achteraf een klein rentehobbeltje. Rentes zakken inmiddels weer goed door.'

Last but not least: er is geld want we gaan niet op vakantie.

Gerelateerde artikelen