Bouw & Woningmarkt22 jan '21 09:31

Huizenprijzen blijven maar stijgen

Auteur: BNR Webredactie

Koopwoningen waren eind vorig jaar maar liefst 8,3 procent duurder dan een jaar daarvoor, ondanks de coronacrisis. Ook het aantal transacties nam toe, blijkt uit cijfers van het CBS en Kadaster.

De markt is zelfs krapper geworden, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. Het RIVM meldde vorige week dat ze, sinds ze een jaar of 70 begonnen met meten, nog nooit zo'n krappe woningmarkt hebben gezien. Woningen worden ook heel snel verkocht, gemiddeld in 29 dagen. Corona lijkt nauwelijks een rol te spelen. Het gedrag verandert wel: bij Funda zie je bijvoorbeeld dat mensen wat meer grondgebonden woningen zoeken.

Luister terug | Grote steden willen betere bescherming tegen 'buy to let'

In de grootstedelijke gebieden vlakken de prijsstijgingen wel wat af. Volgens Boelhouwer is er de laatste vijf jaar al een grotere trek naar de buitengebieden. De groei vanuit de Randstad naar de provincies is gestegen van 15 naar 22 procent. 'Dat heeft te maken met die enorm hoge prijzen en die krapte en ook wel met het aanbod dat er is.' Opvallend is dat vooral de huizenprijzen in Groningen-stad en omgeving stijgen.

Luister ook | Bouwmeesters | 'Als ik de baas zou zijn van de huizenmarkt, dan schafte ik alle douceurtjes af'

( ANP LEX VAN LIESHOUT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen