Bouw & Woningmarkt8 feb '21 17:59Aangepast op 9 feb '21 13:48

'Miljoen woningen voor 2030 lukt niet'

Auteur: BNR Webredactie

Niet één miljoen woningen in Nederland bijbouwen vóór 2030, maar 'slechts' 900.000. Dat is een aantal dat wél haalbaar is, stelt Carolien Gehrels, topvrouw bij Arcadis, in BNR Bouwmeesters. Gehrels heeft dat ook opgesteld in het nieuwste Bouwagenda Eindrapport, dat 18 maart wordt gepresenteerd. Dat rapport wordt aan elk nieuw kabinet gepresenteerd, als nationaal innovatieprogramma voor de hele bouwsector.

LUISTER HIER VANAF 21:00 UUR NAAR HET GESPREK MET CAROLIEN GEHRELS

'2030 is al over negen jaar, dat gaan we gewoon niet halen', zegt ze tegen Geert Jan Hahn. 'Het zullen er eerder 900.000 worden. Dat is helaas echt te weinig, want de woningbehoefte is enorm. En dus moeten we opschieten en komen we over een paar weken met een nieuw advies.' Drie jaar geleden stelde minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren nog dat 2030 als deadline geldt voor de totstandkoming van één miljoen huizen.

Luister vanaf dinsdag | Gluren bij de buren met Carolien Gehrels

Nieuwe Bouwagenda

De nieuwe Bouwagenda zet in op innovatie in de bouw en wordt op 18 maart overhandigd aan 'de nieuwe minister van Bouw & Wonen', zegt Gehrels. Samen met architect Ben van Berkel geeft ze leiding aan een taskforce die is ingesteld door voorzitter Bernard Wientjes. 'Natuurlijk weten we nog niet zeker dat er een nieuwe minister van ruimte, bouwen en wonen er komt', zegt Gehrels, maar: 'heel veel mensen zijn het erover eens dat het goed zou zijn.' Voor de datum 16 maart is gekozen omdat de Bouwagenda dan vier jaar bestaat. Diezelfde week zijn de Tweede Kamerverkiezingen, waarbij het merendeel van Nederland op 17 maart naar de stembus mag.

'Niet iedereen kan in de stad wonen'

'Innovatie staat centraal. We hadden gisteren moeten beginnen met bouwen. Nu moeten we innovatief zijn en dingen gaan combineren. Denk aan het mobiliteitsvraagstuk; dat gaan we combineren met het bouwen van woningen.'

De druk op de steden is enorm, zegt Gehrels. Wonen in de stad zal niet voor iedereen weggelegd zijn, want de woningmarkt is een niet heel goed functionerende markt. 'Maar je kunt de druk wel wat wegnemen door de productie te versnellen. Door industrieel te bouwen, innovatief te bouwen en duurzaam te bouwen. En zeker door die zaken te combineren.'

Gehrels ziet een kans voor Amsterdam en andere grote steden om een aantal kantoren om te vormen, om zo snel mogelijk woningen toe te voegen. 'Het is voor het functioneren van een stad wel ongelooflijk belangrijk dat hier sleutelfiguren wonen die de stad draaiende houden, zoals leraren, politieagenten en verplegers. Maar ook studenten, voor de levendigheid.'

De Europese stad na corona

Gehrels is directeur Europese Steden bij Arcadis. Zij is in vanavond in Bouwmeesters te gast om te praten over wonen, werken en leven in de stad ná corona. Wat kunnen Nederlandse steden opsteken van Londen, Parijs en Milaan, en wat leren die steden weer van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht?

Ook hoor je onze Noord-Europa-correspondent Koen Verhelst. Hij vertelt hoe Kopenhagen woonruimte voor tienduizenden inwoners probeert te creëren met de bouw van een innovatief wooneiland, dat tegelijkertijd als stormvloedkering dient.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen