Bouw & Woningmarkt12 mrt '21 09:34Aangepast op 12 mrt '21 15:26

Villataks nu ook voor rijtjeshuisbewoner

Auteur: BNR Webredactie

Wonen in een villa is een droom voor velen en volgens de Belastingdienst komt die droom voor steeds meer mensen uit. Steeds meer rijtjeswoningen breken door de grens voor de villabelasting. Dat komt door de stijgende huizenprijzen. Volgens Vereniging Eigen Huis zijn die bewoners ineens flink meer geld kwijt aan maandelijkse kosten.

'Dat hangt van de WOZ-waarde af', zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. Hij noemt een huis in Utrecht als voorbeeld. Wie nu een huis ter waarde van 1,3 miljoen heeft, betaalt maandelijks 300 euro extra.

Geen miljonairs

'De huizenprijzen zijn zo hard gestegen dat je ziet dat er rijtjeshuizen zijn die ruim boven de waarde van 1,1 miljoen euro zitten. En dit zijn helemaal geen miljonairs, die hebben geen grote tuinen. Hun woonlasten zijn hard gestegen', stelt Hans André de la Porte. Als voorbeeld noemt hij een Amsterdamse wijk uit de jaren '50. 'Dat waren toen goedkope huizen, maar die wijk ligt nu tegen de Zuidas aan. Diezelfde mensen van toen wonen er nu nog steeds. Zij hebben modale inkomens, maar worden aangezien voor miljonairs.'

Lees ook | Huizenprijzen blijven maar stijgen

Dat zorgt volgens Vereniging Eigen Huis voor schrijnende situaties. 'Je ziet mensen die hun woonlasten niet meer kunnen betalen en daarom hun huis moeten verkopen terwijl ze daar helemaal niet weg willen.

Flexibele belasting

Vereniging Eigen Huis is niet tegen de villataks, maar vindt wel dat hij anders moet worden opgezet. 'Als je deze belasting goed wilt laten werken, moet je hem laten meebewegen met de huizenprijzen. Deze belasting is helemaal niet bedoeld voor de mensen die nu in deze huizen wonen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen