Bouw & Woningmarkt15 mrt '21 11:38Aangepast op 15 mrt '21 15:33

'Huizenprijzen stijgen veel harder dan verwacht'

Auteur: BNR Webredactie

De huizenprijzen stijgen dit jaar en volgend jaar waarschijnlijk veel harder dan eerder gedacht, verwachten economen van Rabobank. Zij hebben hun prognoses naar eigen zeggen fors naar boven bijgesteld, omdat de economische vooruitzichten voor Nederland zijn verbeterd.

Daarbij kampt Nederland met een groot huizentekort, terwijl de hypotheekrente erg laag is. De kenners van de bank verwachten dat huizen dit jaar 8 procent duurder worden. Voor 2022 voorzien zij vervolgens een huizenprijsstijging van gemiddeld 4 procent. Eind vorig jaar hield Rabobank het nog op een gemiddelde huizenprijsgroei van respectievelijk 5,5 procent en 2,5 procent.

Lees ook | Woningkrapte steeds verder buiten de Randstad

Wat ook meespeelt is dat de huizenprijzen in januari flink zijn gestegen. Ook het aantal verkochte huizen nam in januari een vlucht. De huizenprijzen in Nederland zitten al een tijdje fors in de lift. Kopers bieden flink tegen elkaar op en starters hebben grote moeite om nog een huis te bemachtigen. Deskundigen waarschuwen al langer dat er veel meer huizen bijgebouwd moeten worden om het woningtekort aan te pakken.

'Milde daling'

Niet alle deskundigen denken hetzelfde over hoe de woningmarkt zich komende tijd zal ontwikkelen. Economen van ING zeiden vorige maand nog dat de huizenprijzen toch echt een keer licht zullen dalen. Volgens de voorspellingen van ING vlakt de stijging van de prijzen in de eerste helft van dit jaar waarschijnlijk af. Hierna zou een "milde daling" volgen die tot begin 2022 voortduurt.

Luister terug | Starters stellen koop huis uit vanwege overdrachtsbelasting

De Nederlandse huizenmarkt blijft overspannen door het gebrekkige aanbod dat ook in 2021 en 2022 een stempel zal drukken op de huizenprijsontwikkelingen. Dit jaar stijgen de huizenprijzen naar verwachting met 8,0 procent. Het aantal verkochte woningen zal wat teruglopen.

Een koopwoning
Een koopwoning (ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen