Bouw & Woningmarkt15 apr '21 18:19

Gekte op huizenmarkt, NVM geschrokken

Auteur: BNR Webredactie

Huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal met maar liefst 15 procent gestegen, de hoogste prijsstijging in 20 jaar. De koopprijs komt steeds minder vaak overeen met de daadwerkelijke waarde van een huis en voor starters is het haast onmogelijk om iets te kopen. Voorzitter Onno Hoes van makelaarsvereniging NVM is geschrokken.

Luister terug | Helft huizenkopers biedt boven de vraagprijs

Hoes is enorm geschrokken van de kwartaalcijfers. De oplossing ligt volgens hem voor de hand: meer bouwen. Toch is dit niet het enige wat er moet gebeuren. ‘Het is van belang om kopers attent te maken op de daadwerkelijke waarde van de woning, zodat ze niet veel te veel betalen en het huis later voor veel minder geld moeten verkopen. Daarnaast moet ook worden geïnvesteerd in industrieel bouwen’, zegt Hoes.

Op-starter problemen

De hoge huizenprijzen zijn vooral erg schadelijk voor starters. Hoewel het woningaanbod krap is, zijn volgens Hoes vooral de consumenten zelf schuldig aan de gekte én niet de makelaars. 'Consumenten moeten beter weten wat een huis echt zou moeten kosten en niet enkel betalen wat ze ervoor over hebben. Hierdoor wordt de woningmarkt nog troebeler en kunnen straks alleen rijke starters aan een huis komen.'

Gerelateerde artikelen