Bouw & Woningmarkt21 jun '21 13:17

Neprom: Bouw versneld 200.000 woningen in buitengebieden

Auteur: BNR Webredactie

Er moet in hoog tempo 200.000 woningen geleverd worden. Daar dringt de Neprom, de vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen, op aan. De woningen moeten vooral gebouwd worden in randstedelijke gebieden en dan vooral op plekken waar nu nog weiland ligt, vertelt Desiree Uitzetter, voorzitter van Neprom, in BNR Zakendoen.

Neprom legt de oproep deze week neer bij de formateur en de Tweede Kamer. 'Sneller is dat we vanaf 2024/2025 jaarlijks zo'n 20- tot 25.000 woningen opleveren op dat type locaties.' Uitzetter ziet ook dat de vraag naar woningen in randstedelijke gebieden toeneemt door corona. 'Door het coronavirus zijn mensen toch opzoek naar een ander type woonomgeving. Ze willen meer groen in de buurt. Het landschap moet ook versterkt worden en in de natuur moet geïnvesteerd worden. Dat kan allemaal als we ook op dat soort plekken gaan nadenken over de nieuwe generatie woongebieden.'

Rekening houden met landbouw

Wel moet er dan rekening gehouden worden met andere sectoren, benadrukt Uitzetter. 'Er zijn ook verschillende belangen mee gediend. Je hebt er de landbouw, die zit ook in een gigantische transitie.' In de randstedelijke gebieden zou er ook gekeken moeten worden naar innovatieve manieren van bouwen, vertelt Uitzetter. 'We moeten kijken naar plekken waar we met innovatieve bouwmethodes woningen kunnen realiseren. Dat is vaak niet op complexe locaties in de binnensteden, maar aan de rand van de stad. Daar bouw je intensiever dan in de Vinex-locaties, maar daar moet je ook het landschap versterken. Daar willen we mee aan de slag', aldus de voorzitter van de Neprom.

(ANP / Hollandse Hoogte / Venema )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen