Bouw & Woningmarkt25 jun '21 06:26Aangepast op 25 jun '21 09:13

Krapte op kantorenmarkt dreigt

Auteur: BNR Webredactie

Het verduurzamen van kantoren gaat veel te langzaam. Zelfs in het meest optimistische scenario dreigen er in 2023 meer kantoren uit de gratie te raken dan er in dezelfde periode worden bijgebouwd. Dat zegt commercieel vastgoedadviseur Savills tegen BNR.

(Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP)

Door corona zullen er weliswaar minder mensen op kantoor werken, toch dreigt straks een krapte aan kantoren te ontstaan. Als je kijkt naar de totale kantorenvoorraad, dan heeft op dit moment 11 procent een engergielabel D of slechter, zegt Jordy Kleemans van Savills. Vanaf januari 2023 moet dat een label C of beter zijn.

Niet meer gebruikt

Het verduurzamingstempo is de laatste jaren met zo'n 12 procent per jaar ontstellend laag geweest. Daardoor wordt het verduurzamingsdoel volgens Kleemans volstrekt niet gehaald. Dat betekent dat vanaf 2023 een deel van de kantorenvoorraad niet meer gebruikt mag worden.

Luister ook | Vastgoed gezocht | De kantorenmarkt na corona

Het probleem geldt niet alleen voor de periferie, maar voor heel Nederland. Gemiddeld gezien voor heel Nederland gaat het om zo'n 11 procent van de kantoren waar de verduurzaming nog niet tot stand is gekomen. In sommige steden is het iets beter. In Utrecht gaat het om ongeveer 5 procent. Maar Amsterdam staat op 11 procent en Eindhoven zelfs op 16 procent.

Druk

Met de twee jaar tijd die er nog is om te verduurzamen gaan we het waarschijnlijk niet redden, denkt Kleemans. De druk op de bouw is enorm, er is een tekort aan grondstoffen en aan mensen. Onder de druk zal het verduurzamingstempo de komende anderhalf jaar omhoog gaan, maar zelfs in het meest optimistische scenario gaat het doel niet gehaald worden.

Luister terug | Amsterdamse kantorenmarkt staat aan de Europese top

Niet zo complex

Bij branchevereniging Techniek Nederland komen veel vragen binnen over de verduurzaming van kantoren, zegt voorzitter Doekle Terpstra. 'Iedereen begint er van doordrongen te raken dat er per 1 januari 2023 echt een nieuwe normstelling van toepassing is.'

Er zijn ongeveer 63 duizend kantoren die aan die normstelling moeten voldoen. Toch denkt hij dat het doel gehaald kan worden: 'Als we met z'n allen de mouwen opstropen dan zou dat moeten lukken. Maar de actie moet nu dan wel echt op gang komen.' Volgens Terpstra kunnen relatief kleine ingrepen zoals het plaatsen van led-verlichting en zonnepanelen al een groot verschil maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen