Bouw & Woningmarkt2 jul '21 07:00Aangepast op 2 jul '21 16:20

Recordaantal bouwers kampt met tekort aan materialen

Auteur: Wesley Weerts

Nooit eerder was het tekort aan bouwmaterialen zo nijpend als nu, blijkt uit cijfers die BNR opvroeg bij het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Het recordtekort kan leiden tot vertragingen en krimpende marges bij bouwers.

Image
(Scott Blake - Unsplash)

De enorme materiaalschaarste is inmiddels zelfs een groter probleem dan het personeelstekort, zegt EIB-directeur Taco van Hoek. Terwijl ook dat in de afgelopen maanden toenam. 'Meer dan 20 procent van de bedrijven ervaart productiebelemmeringen door materiaaltekorten, het hoogste dat we ooit hebben gemeten.' De woning- en utiliteitsbouw ondervinden de grootste hinder.

Vertragingen en krimpende marges

Bouwers moeten zomaar vier tot zes weken langer wachten op hun materialen. Volgens Van Hoek kan het haast niet anders dan dat de logistieke problemen uiteindelijk zorgen voor vertragingen in de productie. Al is lastig te voorspelen hoe groot die vertragingen zijn. In het verleden bleven de effecten van materiaaltekorten op de totale productie beperkt. Daarom komen de woningbouwdoelstellingen vooralsnog niet direct in gevaar, denkt Van Hoek.

Hoge inkoopprijzen

De schaarste zorgt in ieder geval voor fors hogere inkoopprijzen. Volgens brancheorganisatie Bouwend Nederland gaat het om prijsstijgingen van 25 tot 50 procent. Die drukken op de marges van bouwbedrijven.

De tekorten worden veroorzaakt doordat in verschillende landen de bouwproductie min of meer tegelijkertijd stil kwam te liggen tijdens corona. Nu neemt in alle landen de vraag in één klap weer toe. Onder meer hout, staal en pvc zijn daardoor lastig te krijgen.

Luister ook | Nekt miljardentekort woningbouw?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen