Bouw & Woningmarkt6 jul '21 06:41Aangepast op 6 jul '21 08:39

Huizenkopers laten bescherming uit koopcontract slopen

Auteur: Wesley Weerts

Om een huis te bemachtigen schrappen steeds meer kopers het voorbehoud van financiering uit hun bod. Normaal geeft dit kopers de tijd om de hypotheek rond te krijgen. Ruim de helft van de woningen in de Randstad wordt al zónder deze ontbindende voorwaarde verkocht. Daardoor kunnen zij flink in de problemen komen als de geldschieter onverhoopt niet over de brug komt.

(Unsplash - Tierra Mallorca)

Kopers krijgen amper tijd en ruimte om een financieringsvoorbehoud te maken, blijkt uit navraag van BNR bij hypotheekadviseurs, makelaars en Vereniging Eigen Huis (VEH). Terwijl afzien van zo'n voorbehoud grote risico's met zich meebrengt. Als blijkt dat iemand toch geen hypotheek kan krijgen, betaalt hij een boete. Deze bedraagt meestal 10 procent van de koopsom.

Luister ook | Woningcorporaties voeren bouw van huizen in vrije huursector op

Moordende concurrentie

Toch wordt deze ontbindende voorwaarde volgens woordvoerder Hans André de la Porte van VEH nog maar 'zelden' opgenomen in het koopcontract. Dat komt door de krapte op de huizenmarkt waardoor de concurrentie tussen woningzoekers toeneemt. 'Mensen nemen bewust dat risico. Ze geven dat voorbehoud op omdat ze anders geen kans maken.'

Als je meerdere keren naast een huis grijpt dan word je wanhopig en verleg je je grenzen, zegt Martin Hagedoorn van de Hypotheekshop. De adviseur schat dat huizen in de Randstad inmiddels in 60 tot 80 procent van de gevallen zonder financieringsvoorbehoud wordt verkocht. Vooral bij huizen tot vier ton laten huizenkopers de bescherming uit het koopcontract slopen.

Gevolgen niet te overzien

'Dat is een enorm risico omdat de koop op zoveel aspecten fout kan gaan. Een huis kan bijvoorbeeld achterstallig onderhoud hebben waardoor de bank niet wil financieren. De bank kan ook een deel van het inkomen niet meenemen omdat iemand een tijdelijk contract heeft of veel overwerkt', zegt Hagedoorn.

Ook makelaarsvereniging NVM ziet dat woningen steeds vaker zonder financieringsvoorbehoud worden verkocht. Gemiddeld gaat het om een derde van de huizen, daarbij zijn uitschieters naar boven en beneden omdat de krapte per locatie verschilt.

Vereniging Eigen Huis pleitte er een paar jaar geleden voor om het voorbehoud standaard op te nemen in het koopcontract. Nu het er vaak alsnog wordt uitgehaald ziet de belangenbehartiger een rol weggelegd voor de makelaar: die moet sturend optreden en de koper beschermen.

Luister ook | Ondanks huizencrisis kelderen grondaankopen van gemeenten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen