Bouw & Woningmarkt19 aug '21 09:14

CEO BAM: Strategie van Derisking werpt vruchten af

Auteur: BNR Webredactie

Bouwconcern BAM heeft in de eerste helft van dit jaar geprofiteerd van de sterke vraag naar huizen in Nederland. Ook in landen als België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland gingen de zaken goed. Buitenbeentje is de Nederlandse infrastructuurtak. Door oplopende kosten van projecten was dat het enige onderdeel waar de zaken er niet beter voor stonden dan een jaar geleden.

(ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning )

Luister terug | Miljoen nieuwe huizen in 10 jaar 'gedoemd te mislukken'

Nieuwe strategie

Waar vorig jaar nog een verlies werd gedraaid van 234,5 miljoen euro, boekt BAM over dezelfde periode dit jaar een winst van 20 miljoen euro. De omzet komt uit op 3,6 miljard. Vorig jaar was dat net geen 3 miljard. CEO Ruud Joosten wijt het verschil aan het coronavirus.

Volgens de CEO bevindt BAM zich nu middenin de nieuwe strategische fase: 'Nu zie je de resultaten van die derisking die we door het hele bedrijf aan het invoeren zijn'. BAM was de afgelopen periode moeilijk te voorspellen, ook operationeel en dat is de grote doelstelling van de strategie-implementatie: die onvoorspelbaarheid eruit halen. Daar hebben we de eerste zes maanden van het jaar hard aan gewerkt. Het zijn early days, maar we zien een goede uptic in de resultaten.'

Op twee manieren haalt BAM de onvoorspelbaarheid eruit: door te kijken naar welke markten op lange termijn echt aantrekkelijk zijn en door niet meer in te tekenen op grote risicovolle projecten. 'We doen niet meer mee met grote risicovolle projecten.'

De Cijfers

In totaal kwam de omzet uit op 3,6 miljard euro tegen net geen 3 miljard in de eerste zes maanden van coronajaar 2020. De aangepaste operationele winst, waarbij zaken als belastingen, eenmalige lasten en baten en wisselkoersverschillen niet meetellen, kwam uit op 157,1 miljoen euro. Onder de streep bleef een winst van 20 miljoen euro over. Een jaar eerder was nog een verlies van 234,5 miljoen euro de boeken in gegaan.

BAM kijkt met vertrouwen vooruit naar de rest van het jaar, maar ziet ook risico's. Zo blijft de coronasituatie onduidelijk en heeft het bouwbedrijf last van leveringsproblemen. Ook praat het bedrijf nog over de timing van het betalen van sommige schadevergoedingen waardoor die nog in de tweede jaarhelft op de resultaten kunnen komen te drukken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen