Bouw & Woningmarkt4 sep '21 12:45

Veel starters hebben een te hoge hypotheek

Auteur: BNR Webredactie

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich zorgen over jonge huizenkopers. Zij zien namelijk dat 20 tot 40 procent van de starters onder de 35 jaar heeft een hypotheek die hoger is dan de wettelijke norm. Dat komt neer op 50.000 tot 70.000 euro meer dan is toegestaan. Maar de wet is niet dichtgespijkerd; er mag maatwerk worden toegepast, zegt Robert Mosch van de AFM.

Kredietverstrekkers kijken naar de maandlasten die iemand kan opbrengen en naar de waarde van de hypotheek ten opzichte van het huis. 'Daar is de wettelijke norm op gestoeld,' aldus Mosch. 'Maar er zijn uitzonderingen mogelijk, waarbij niet direct sprake is van een overtreding. Als je kunt aantonen dat je salaris de komende jaren omhoog gaat, zou dit een uitzondering kunnen zijn.'

Ook wanneer je verbeteringen aanbrengt in het huis door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen, zou dat invloed kunnen hebben op de norm. 'Daarnaast zijn er gemeenten die hun best doen om jonge mensen een kans te geven om een eerste huis te kopen, waarvoor startersleningen zijn bedacht. Dat kan stapelen tot boven de wettelijke norm,' legt Mosch uit.

Maatschappelijk probleem

De AFM gaat verder onderzoeken hoe banken omgaan met deze uitzonderingsmogelijkheden. Mosch heeft er begrip voor dat kopers alles uit de kast trekken om in deze tijden aan een koophuis te komen. Verder is het op basis van de data van dit onderzoek niet mogelijk om te stellen dat het om een overtreding van de wet gaat. 'Er zijn nu eenmaal veel uitzonderingsregelingen. Met dit onderzoek willen we vooral uitstralen dat hier een maatschappelijk probleem speelt.'

Studieschuld

Daarnaast is weinig zicht op de studieschuld van starters, omdat deze niet geregistreerd staat bij de BKR. 'Dat is een bekend probleem. Je bent verplicht om dit te melden bij een hypotheekaanvraag, maar het zou kunnen gebeuren dat een potentiële koopstarter dat niet doet om extra bestedingsruimte te hebben,' meldt Mosch.

Luister terug | Huizenkopers laten bescherming uit koopcontract slopen

Gerelateerde artikelen