Bouw & Woningmarkt7 sep '21 07:36

Huurders betalen jaarlijks honderden euro's te veel

Auteur: BNR Webredactie

Huurders betalen soms wel honderden euro's per jaar te veel. Dat komt doordat huurbazen exorbitant hoge servicekosten rekenen. Ruim 90 procent van de huurders die om deze reden naar de Huurcommissie stapt, krijgt uiteindelijk gelijk.

(Unsplash - Tierra Mallorca)

Verhuurders mogen voor servicekosten, zoals elektriciteit, gas of schoonmaakkosten van gezamenlijke ruimtes, alleen de werkelijke kosten in rekening brengen. Ze mogen er geen winst op maken. Toch gebeurt het in de praktijk regelmatig dat huurders onterecht een dikke rekening krijgen gepresenteerd. Dat blijkt uit onderzoek van BNR naar de uitspraken die het afgelopen jaar door de Huurcommissie zijn gepubliceerd. In totaal gaat het om meer dan 200 zaken. In bijna alle gevallen oordeelt de commissie dat de servicekosten te hoog zijn, wat huurders gemiddeld zo'n 500 euro oplevert.

Stiekeme inkomstenbron

Volgens de Woonbond hanteren verhuurders bewust te hoge servicekosten zodat ze er extra aan verdienen. Daarnaast ligt het aantal gedupeerden hoger dan de cijfers laten zien, zegt woordvoerder Marcel Trip. Behalve dat niet iedereen naar de Huurcommissie stapt, heeft ook niet iedereen die mogelijkheid. Huurders in de vrije sector, waar de maandelijkse huur boven de 750 euro ligt, moeten bijna altijd naar de rechter. Die financiële drempel is veel hoger. En dat terwijl de bond evenveel meldingen krijgt van hoge servicekosten bij huizen in de vrije sector.

Om verhuurders aan te pakken die vaker over de schreef gaan, pleit de Woonbond voor een landelijk vergunningenstelsel. Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil strengere regels: 'Er moet een boete komen voor verhuurders die te hoge servicekosten vragen. Daarnaast moet er een verhuurdersvergunning komen die afgepakt wordt als iemand te vaak de regels overtreedt.' Er is momenteel wel wetgeving in de maak die gemeenten meer mogelijkheden geeft om foute verhuurders aan te pakken.

Woningcorporaties benadrukken in een reactie dat zij geen geld verdienen aan servicekosten. Een woordvoerder van corporatiekoepel Aedes erkent wel dat er sprake kan zijn van 'een grijs gebied'. In dat geval kan de huurder samen met de verhuurder en de Huurcommissie naar een oplossing zoeken. Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere verhuurders, was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen