Bouw & Woningmarkt9 sep '21 10:12

Ouderen houden woningen bezet

Auteur: BNR Webredactie

Het zou een van de oplossingen kunnen zijn voor de huizencrisis in ons land: ouderen die van hun te grote eengezinswoningen verhuizen naar een kleiner alternatief. Zo komt dat huis vrij voor gezinnen - althans dat is het idee. In de praktijk komt daar weinig van terecht.

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / David Rozing
Foto: ANP / Hollandse Hoogte / David Rozing

'We kunnen ouderen niet dwingen om te verhuizen, alleen als ze op die manier langer alleen thuis kunnen wonen. Dan is het zeker interessant om te faciliteren', zegt Petra de Jong, promovendus op dit onderwerp.

De Jong heeft wel een idee waarom ouderen niet gaan verhuizen. 'Zolang er geen urgentie is om te verhuizen, zoals lichamelijk ongemak, dan is de noodzaak er niet om te verhuizen, zegt de promovendus. Wel gaan ouderen eerder om zich heen kijken voor huizen. Dat is vaak eerder dan wordt verwacht. 'Niet zo zeer de pensioenleeftijd, maar als de kinderen uit huis gaan. Als ze op dat moment niks kunnen vinden, dan wordt hun bereidheid om te verhuizen een heel stuk minder', zegt ze.

Luister terug | 'Strengere regels jagen investeerders weg, minder betaalbare huizen'

Probleem opgelost?

We zitten nu in een huizencrisis. Als de ouderen nu de grote huizen gaan verlaten, komen die vrij voor gezinnen. Die ouderen gaan dan naar een kleiner huis zoeken. Hebben we dan het probleem opgelost? De Jong denkt van niet. 'Wat vaak wordt onderbelicht, is wat die ouderen voor huis achterlaten. Vaak een koopwoning en energielabel die niet het meest duurzaam is. Starters kunnen dit soort huizen niet realiseren met hun hypotheek. Dus kan je de vraag stellen: voor wie is dit huis wel een goed product?'

Luister terug | Woningbezitter verkoopt liever niet aan belegger


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen