Bouw & Woningmarkt12 sep '21 17:36

Woonprotest trekt duizenden demonstranten

Auteur: BNR Webredactie

In Amsterdam is zondagmiddag het Woonprotest van start gegaan. In het Westerpark verzamelden zich duizenden tegenstanders van het huidige woonbeleid. Om 16:15 uur vertrokken de demonstranten richting de Dam. De directeur van de Woonbond schat het aantal deelnemers op tienduizend.

Luister terug | Huurders betalen jaarlijks honderden euro's te veel

Wooncrisis

Het protest is bedoeld om aandacht te vragen voor de wooncrisis. Door onder meer de stijgende huizenprijzen en groeiende wachtlijsten voor sociale huurwoningen is het steeds moeilijker om een woning te krijgen. De demonstranten dragen borden met teksten als 'Huizen voor mensen, niet voor winst', 'Ik ben geen koe dus stop met melken', 'fix de woningmarkt', 'huisjesmelkers functie elders' en 'Huisje, boompje, droompje'. Verder zijn onder meer linkse partijen, vakbonden en actiegroepen aanwezig.

Luister terug | Onvrede over woningmarkt zwelt aan: genoeg is genoeg

'Honderdduizenden mensen staan op jarenlange wachtlijsten, huizenprijzen schieten als een raket omhoog en het aantal daklozen is in tien jaar verdubbeld', constateert de organisatie. 'Wij spreken ons uit tégen de uitverkoop van ons woonrecht, tégen de hebzuchtige rijken die slapend rijker worden, tégen het leed van honderdduizenden Nederlanders en tégen het verdrijven van oorspronkelijke bewoners uit hun eigen wijken middels racistisch en classicistisch woonbeleid.'

Het woonprotest is het begin van diverse acties die de komende tijd in het hele land staan gepland. Het woonprotest is het begin van diverse acties die de komende tijd in het hele land staan gepland. Bij de initiatiefnemers hebben zich ruim 200 organisaties aangesloten. Op 17 oktober volgt de zogeheten woonopstand in Rotterdam.

Luister terug | Den Haag heeft geen visie voor leefomgeving

Linkse politici en partijen nemen deel aan het woonprotest. PvdA-leider Lilianne Ploumen trekt zondag op met bewoners uit de Utrechtse Croeselaan die hun huizen dreigen kwijt te raken en ook GroenLinks-voorman Jesse Klaver is bij de demonstratie aanwezig. 'We moeten van woningmarkt naar volkshuisvesting', vindt SP-leider Lilian Marijnissen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen