Bouw & Woningmarkt16 sep '21 15:58

4 op 10 woningzoekenden overwegen emigratie

Auteur: BNR Webredactie

De situatie op de woningmarkt voor starters is zo uitzichtloos, dat 4 op de 10 jonge Nederlanders zelfs wel eens overweegt om te emigreren. Dit blijkt uit onderzoek van hypotheekadviseur Viisi onder mensen van tussen de 22 en 35 jaar - over het algemeen de leeftijd van de gemiddelde starter.

(Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon)

Of emigreren een concrete overweging is. Hergen Dutrieux, mede-oprichter van Viisi: 'Er is onderzoek uitgevoerd, dat doen we periodiek. We hebben de starters gevraagd of zij weleens hebben overwogen om te emigreren, omdat die huizenmarkt zo ontzettend nijpend is en daarop heeft 40 procent gezegd dat zij dat weleens hebben overwogen.'

Luister ook | Ouderen houden woningen bezet

Timing

'Het is absoluut illustratief voor die groep starters die al zolang, gedwongen, problemen ervaart. Uit andere cijfers van het onderzoek blijkt ook dat 80 procent verwacht geen huis te kunnen kopen het komende jaar. Deze situatie is er al zolang voor starters, dat zij kennelijk denken aan emigreren', stelt Dutrieux.

Maatregelen

Volgens Dutrieux blijft bouwen de nummer één oplossing, maar dat kan niet vandaag of morgen gerealiseerd worden. 'Er moet daarnaast een pakket van maatregelen komen, waarbij starters echt worden geholpen. Belangrijk daarbij is dat de gemiddelde huizenprijs niet nog verder omhoog gaat. Dus je kunt daar bijvoorbeeld denken aan de afbouw of afschaffing van hypotheekrente aftrek of het weren van beleggers in populaire woongebieden.'

Luister terug | Veel starters hebben een hoge hypotheek

Gevolgen

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren minder ver in het leven zijn dan ze hadden gehoopt. 'Wanneer je moet wachten met het aankopen van een woning dan moet je misschien ook wel wachten met het beginnen van een eigen gezinnetje. Je bent aan het uitstellen en dan sta je in de parkeerstand', aldus Hergen Durieux.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen