Bouw & Woningmarkt20 sep '21 13:26Aangepast op 20 sep '21 15:41

Makelaarsclub NVM eist loyaliteit van leden

Auteur: BNR Webredactie

Makelaarsvereniging NVM wil een nieuwe gedragscode invoeren, maar daarop is veel kritiek van de aangesloten makelaars. Zij zijn bang dat ze door de nieuwe regels 'monddood' worden gemaakt, terwijl ze nu al vinden dat ze weinig invloed hebben. 'Het lijkt me heel ongezond', zegt hoogleraar Integriteit Rob Eijbergen van de VU.

Image
(Hollandse Hoogte / Novum RegioFoto)

In een concept van die gedragscode staat dat leden zich correct, fatsoenlijk en behoorlijk horen te gedragen - zo schrijft het FD. En dat leden loyaal moeten zijn naar de vereniging, ze mogen dus geen dingen zeggen die schadelijk zijn voor de NVM. Kritiek uiten wordt zo onmogelijk, zeggen de NVM-makelaars.

Luister terug | De Funda-directeur is weg, maar het conflict nog niet

'Het lijkt me dat een vereniging er baat bij heeft dat leden open en zonder last en ruggespraak zich mogen uiten over mogelijke ontwikkelingen en misstanden in de sector', reageert Van Eijbergen. Hij noemt het, anders dan bij een bedrijf of een specifiek arbeidscontract, dan ook 'heel ongebruikelijk' dat een vereniging dat doet. Hij adviseert de code anders te formuleren.

Luister terug | NVM wil meerderheidsbelang Funda niet opgeven

'Juridisch heb je weinig grond om te zeggen dat je je niet kritisch mag uitlaten, daarover moeten ze zich binnen de vereniging uitlaten', zegt Van Eijbergen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen