Bouw & Woningmarkt28 sep '21 09:43Aangepast op 28 sep '21 11:47

Nieuwbouw in gevaar door tekort verzekeringen

Auteur: BNR Webredactie

Door een tekort aan woningbouwverzekeringen komen kleine nieuwbouwprojecten in gevaar. Woningborg, de grootste nieuwbouwverzekeraar in Nederland, meldt in het FD dat ze aan hun limiet zitten van het aantal projecten dat ze kunnen verzekeren. Hierdoor zijn verschillende projecten al geweigerd.

Het bedrijf kan de enorme stroom aan nieuwbouwprojecten niet aan en wil daarom dat het Rijk geld steekt in het verzekeren van woningbouwprojecten. Dat het bedrijf nu projecten moet weigeren, heeft ook te maken met de financiële staat van het bedrijf, vertelt Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt bij de TU Delft. 'In 2018 en 2019 heeft het bedrijf toch wat verliezen geleden. Ook is hun solvabiliteit, het eigen vermogen, wat is gedaald. Dat zit op een kritische grens en daardoor kunnen ze minder opschalen.' Boelhouwer ziet daarnaast ook dat er een toegenomen vraag is naar de verzekeringen. 'De eerste zeven maanden van dit jaar zijn er zo'n 12 procent meer bouwvergunningen gegund, dat is heel goed nieuws. Maar de bouwkosten stijgen ook hard, er is dus meer behoefte aan verzekeringen.'

Overheidshulp

Wel benadrukt Boelhouwer dat Woningborg in principe een financieel gezond bedrijf is. 'Het bedrijf is gewoon gezond, want het krijgt ook inkomsten uit de premies van die verzekeringen.' Door het tekort aan verzekeringen, zijn vooral kleinere projecten doorgeschoven naar volgend jaar. Woningborg, maar ook Bouwend Nederland, hopen nu dat de overheid garant wil staan. Een goed plan, volgens Boelhouwer. 'De nood is hoog en er moet snel geacteerd worden. Dat de overheid bijspringt, kan ik mij goed voorstellen. Want wat we nu absoluut niet moeten hebben is dat de bouw gaat vertragen omdat er geen verzekeraars zijn, dat zou wel heel treurig zijn.' Een andere optie is volgens Boelhouwer dat grote bouwbedrijven zelf gaan helpen om bouwprojecten door te kunnen laten gaan.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt tegenover het FD de 'verkennende gesprekken' met Woningborg over 'haar problematiek', maar wil over de inhoud niets kwijt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen