Bouw & Woningmarkt7 okt '21 18:14

FOMO op de huizenmarkt: Dit is waarom de huizenprijzen stijgen

Auteur: BNR Webredactie

Duurdere huizen, minder beschikbare woningen en grote vraag: het is bepaald geen rustige periode op de huizenmarkt. Makelaarsvereniging NVM maakte donderdag in hun kwartaalrapportage bekend dat je dit kwartaal al 19 procent meer moet betalen voor een koopwoning dan een kwartaal geleden.

De gemiddelde verkoopprijs voor een bestaande woning steeg de voorbije maanden naar 419.000 euro. Voor een nieuwbouwwoning moet in doorsnee 455.000 euro worden betaald. De NVM merkt verder op dat het aantal verkochte woningen in Nederland opnieuw is afgenomen. In totaal werden 32.000 huizen verkocht. Dat betekende op jaarbasis een daling met 29 procent en het laagste aantal in zes jaar tijd. Aan het einde van het kwartaal stonden 16.500 woningen te koop. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de metingen in 1995.

De vraag is of de woningmarkt nog wel af te koelen is. Nic Vrieselaar, econoom van de Rabobank, beschrijft hoe groot de vraag is geworden op de huizenmarkt: 'Nu lijkt het aanbod zo ver te slinken, dat de koek op is. Je loopt het risico dat als je vandaag je huis te koop zet, dat die morgen is verkocht. Maar kom zelf dan maar aan een nieuw huis.' Daardoor durven mensen minder snel hun huis op de markt te zetten. Voor de mensen die een woning zoeken wordt het aanbod minder en dus de drang om meer te bieden hoger. Er ontstaat daardoor FOMO: fear of missing out, volgens Vrieselaar. 'Het is nu of nooit, denk je dan.'

'Makkelijke maatregelen'

In Den Haag missen er radicale oplossingen, ziet Vrieselaar. 'De cynicus in mij zegt dat de overheid grijpt naar makkelijke maatregelen. Denk aan het verruimen van de leennormen voor tweeverdieners, het mindere belang van studieschuld bij een hypotheek en het afschaffen van de overdrachtsbelasting. Het zorgt er allemaal voor dat mensen meer kunnen betalen voor een huis. Het klinkt allemaal sympathiek, maar het werkt averechts', volgens de econoom. Mensen kunnen namelijk meer bieden, waardoor de prijzen verder opgedreven worden.'

Leenmogelijkheden beperken

De huizenmarkt moet volgens Vrieselaar 'opnieuw tegen het licht gehouden' worden. 'We hebben een tekort aan huizen en de huizen zijn schikbarend duur. Als je meer huizen gaat bouwen los je het woningtekort wel op, maar het maakt huizen niet goedkoper. Je kan dan ook huizen goedkoper te maken door de prijzen te maximaliseren. Dan los je het woningtekort weer niet op. Aan beide moet iets gedaan worden.' Volgens Vrieselaar moet er dus zowel gebouwd worden, maar moeten leenmogelijkheden ook beperkt worden. Daarbij moet onder andere gedacht worden aan het afschaffen van de jubelton, een belastingvrije schenking van ruim een ton bij het kopen van een huis. Ook zou de hypotheekrente-aftrek een rol kunnen spelen. 'De vraag moet verlaagd worden. Dat kan gedaan worden door minder geld op de woningmarkt te laten komen', aldus Vrieselaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen