Bouw & Woningmarkt13 okt '21 16:40

'Huidig woonbeleid vergroot kloof tussen sociale en vrije huur'

Auteur: BNR Webredactie

Het huidige woonbeleid vergroot de kloof tussen de sociale huur en de huurwoningen in de vrije sector. Dat stelt vastgoedadviesbureau Colliers. Mensen verdienen in sommige gevallen teveel geld voor de sociale huur, maar in de vrije sector kan men weer moeilijk aan een huis komen omdat er te weinig aanbod is.

Een koophuis is ondertussen nog verder uit beeld geraakt voor de groep die teveel verdient voor een huis in de sociale huursector. Met een inkomen dat geschikt is voor de sociale huur kon men in 2015 een huis kopen voor rond de 155.000 euro. Met dat bedrag kon je in bijna alle gemeenten een woning kopen van rond de 80 vierkante meter. Ondertussen kost zo'n woning inmiddels 270.000 euro, terwijl de hypotheek 185.000 euro dekt.

Luister ook | Platform waar huurders en verhuurder zelf de prijs bepalen

(ANP)

Volgens het bureau zouden hierdoor ruim 200.000 mensen buiten de boot vallen op de woningmarkt. Een oplossing zou volgens het bureau zijn om de huurprijs in de sociale huursector inkomensafhankelijk te maken. 'Dat gaat niet helpen', zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft. Hij legt uit dat dit systeem al deels in werking is bij woningcorporaties. 'Als je een inkomen hebt die boven de doelgroep valt, dan kan je al een hogere huurprijs krijgen ieder jaar van 5 procent en de inflatie. Corporaties krijgen van de Belastingdienst namelijk door of iemand een hoog inkomen heeft of niet.'

Luister ook | Huizenprijzen stijgen gigantisch

Inkomensafhankelijke huur

De komende jaren kan dat al flink hogere huurprijzen opleveren voor scheefhuurders. 'Vanaf volgend jaar kan men dan al 50 tot 100 euro meer vragen per maand', zegt Boelhouwer. Ondertussen levert het niet het effect op dat verwacht werd. 'Het lijdt nauwelijks tot verhuizingen. Dat gebeurt niet omdat er nog maar heel weinig mensen met een laag inkomen in een sociaal huurhuis woont. Daarnaast is er simpelweg geen alternatief. Je kan iemand wel uitroken, maar dan moet er wel een alternatief komen.' Daarbij zijn huurprijzen in de vrije sector ook vaak te hoog voor mensen die teveel verdienen voor de sociale huur.

Scheefhuren

Het scheefwoon-probleem is volgens Boelhouwer ook helemaal geen heel groot probleem. 'Het is nog maar heel beperkt. Maar drie of vier procent van de mensen is een scheefhuurder. Vaak is het ook maar tijdelijk. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat mensen die scheefhuren binnen twee jaar weer verhuisd zijn', aldus Boelhouwer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen