Bouw & Woningmarkt22 okt '21 16:04

Woonbond wil extreme huurpijzen strafbaar stellen

Auteur: BNR Webredactie

De Woonbond wil dat verhuurders die buitensporig veel geld vragen voor een kamer, vervolgd kunnen worden voor het plegen van een economisch delict. De bond reageert daarmee op een dataonderzoek van het radioprogramma Argos, waaruit naar voren komt dat voor 80 procent van de kamers die via Kamernet worden verhuurd een bedrag boven de wettelijke huurprijs wordt gevraagd.

(ANP / Tobias Kleuver Media)

Te weinig consequenties voor verhuurders

Maarten Wiedemeijer, beleidsmedewerker bij de Woonbond, schrok van de cijfers. 'De misstanden zijn geen incidenten. 8 op 10, dat is schrokkend veel.' Dat het zo vaak misgaat is voor een deel te wijten aan het feit dat veel jonge huurders hun rechten niet zo goed kennen. Maar het probleem ligt ook bij verhuurders, vindt Wiedemeijer. 'Verhuurders schrikken niet voldoende van de regelgeving. Als het een keer misgaat dan zijn de consequenties eigenlijk alleen dat de huur met terugwerkende kracht moet worden verlaagd. Er is geen boete of andere consequentie om verhuurders die wangedrag vertonen aan te pakken.'

Boetesysteem

De Woonbond pleit er daarom voor om de regels aan te scherpen. Zo zou er een boetesysteem moeten komen waar, volgens Wiedemeijer, een sterk preventieve werking vanuit gaat. 'Verhuurders die volgens de huurcommissie een te hoge huur vragen die moeten naast de huur verlagen ook een boete betalen.' Voor dit plan is wel een wetswijziging nodig. Wiedemeijer stelt dat er al verschillende oppositiepartijen zijn die de regels willen aanscherpen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen