Bouw & Woningmarkt6 dec '21 17:34

Gemeente Amsterdam pompt miljoenen in binnenstad: 'Moet leefbaarder worden voor bewoners'

Auteur: BNR Webredactie

De gemeente Amsterdam gaat tien miljoen euro investeren in het opkopen van winkelpanden, die momenteel gericht zijn op toeristen. De gemeente wil zich in de binnenstad meer richten op de leefbaarheid van bewoners. Tientallen toeristenwinkels moeten omgetoverd worden tot winkels voor bewoners, als bakkers of bloemisten. 'De bewoners zitten niet te wachten op nog meer Nutellawinkels en souvenirwinkels', zegt Victor Everhardt, wethouder financiën en economische zaken van Amsterdam.

Nutella ijswinkel Delicious op de Nieuwmarkt in de binnenstad van Amsterdam.
Nutella ijswinkel Delicious op de Nieuwmarkt in de binnenstad van Amsterdam. (ANPfoto)

Maandag werd bekend gemaakt dat de gemeente Amsterdam miljoenen gaat investeren in vastgoed in de binnenstad, om deze leefbaarder te maken voor de inwoners. 'Wat we willen is dat we de binnenstad leefbaar houden voor onze bewoners. Die zitten niet te wachten op nog meer Nutellawinkels en souvenirwinkels. Die willen gewoon naar de bakker kunnen of naar de bloemist', zegt Everhardt. 'We hebben een aantal stichtingen die via vastgoed een positie kunnen innemen en we gaan een fonds oprichten om daar ondersteuning aan te beiden.'

De drie stichtingen die zich voor het leefbaarheidsproject inzetten zullen de betreffende panden in de binnenstad opkopen of uitkopen.

Diversiteit

'Het gaat erom dat er meer diversiteit moet komen, dat inderdaad die Nutellawinkel een bloemist kan gaan worden. En dat we ervoor zorgen dat er weer meer gewoond kan gaan worden. Dat is echt een diversiteitsopgave, dus we willen echt andere functies in onze binnenstad zodat het voor de Amsterdammer en degene die daar woont echt aantrekkelijker wordt', aldus Everhardt. Als je een pand in bezit is van een stichting, dan zal die stichting het pand opnieuw verhuren. Het wordt voor deze verhuurders dan verboden om deze panden te verhuren aan andere partijen met een toeristisch verdienmodel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen