Bouw & Woningmarkt22 dec '21 13:08

Koopwoningen ruim 20 procent duurder in november: grootste stijging ooit

Auteur: BNR Webredactie

Koopwoningen waren in november 20,1 procent duurder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. Het is de grootste prijsstijging sinds het CBS deze cijfers in 1995 begon bij te houden. 'Voor starters is dit natuurlijk hartstikke slecht nieuws. Het gaat zelfs zó hard, dat een huis gemiddeld zo'n 6000 tot 7000 euro per maand duurder wordt', zegt senior-econoom Nic Vrieselaar van Rabobank.

'Het gaat nu wel heel erg hard', zegt Vrieselaar. 'Als je starter bent, dan zie je dit natuurlijk met leden ogen aan, maar als huiseigenaar is het aardig verdienen.' Een huis was in november gemiddeld zo'n 70.000 euro duurder dan vorig jaar. 'En om dit in perspectief te plaatsen: dat betekent dus dat als je twee á drie keer modaal verdient en je je volledige jaarinkomen spaart - dus niks uitgeeft - dan kon je in november hetzelfde huis kopen als een jaar eerder.'

Stijging van 86 procent

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De index lag in november 2021 op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen afgelopen november bijna 86 procent hoger. Ook in februari 2000 kwam de prijsstijging op 20,1 procent uit, maar destijds betaalde een koper gemiddeld zo'n 160.000 euro. Afgelopen november was dat ruim vier ton.

Luister ook | 'Afschaffing jubelton zal weinig doen aan hoge huizenprijzen'

Hypotheek

De waardestijging staat niet in verhouding tot de vaak zeer lage rente die huizenbezitters nu betalen op hun hypotheek. 'Dat is erg voordelig, maar voor starters is dit natuurlijk hartstikke slecht nieuws. Het gaat zelfs zó hard, dat een huis gemiddeld zo'n 6000 tot 7000 euro per maand duurder wordt.' Opvallend is ook dat de prijsstijging afgelopen maanden wat af leek te zwakken. 'We zagen nog steeds krankzinnig hoge prijsstijgingen, maar ze stegen niet meer zo hard als bijvoorbeeld afgelopen zomer. Maar nu zien we dat de prijsstijging toch weer versnelt, dat baart me wel zorgen', zegt Vrieselaar.

Luister ook | Woonbelastingen stijgen nu een keer beperkt

Bodem bereikt

In tegenstelling tot de huizenprijzen daalt het aantal huizen dat van eigenaar wisselt. 'Dat is structureel minder. Dat huis dat je vorig jaar op het oog had, is er nu al lang niet meer. Dat zien we ook in de cijfers, er is ontzettend weinig te koop. Het lijkt nu bijna alsof de bodem een beetje is bereikt. Aanvankelijk zat er wat rek in de verkoopsnelheid, de omloopsnelheid, dat er toch in korte tijd veel huizen verkocht konden worden. Maar doordat het aanbod zó knelt, wordt dat gevoel om de boot te missen zodanig gevoed, dat iedereen toch als een kip zonder kop gaat bieden.'

Gerelateerde artikelen