Bouw & Woningmarkt8 jan '22 10:23

Afname winkelleegstand door ombouw woningen

Auteur: BNR Webredactie

De winkelleegstand daalde vorig jaar fors en dat komt waarschijnlijk doordat veel panden omgebouwd zijn tot woningen. Dit meldt onderzoeksbureau Locatus. Gemeten in aantal panden daalde de leegstand van 7,5 procent aan het begin van 2021 naar 6,8 procent aan het eind van het jaar. Begin 2021 stonden nog 16.335 panden leeg, aan het eind van 2021 waren dat er nog 14.579, een afname van 1.756 panden.

Het onderzoeksbureau noemt dat bijzonder gegeven de situatie in de afgelopen twee jaar. Het gaat allesbehalve goed met de retail en de horeca, de afnemende leegstand is dus allerminst het gevolg van een opbloeiende retailsector. Integendeel, schrijft Locatus in een blog.

De reden dat de leegstand daalt is volgens het onderzoeksbureau het feit dat in 2021 bijna 2.000 panden uit de voorraad zijn onttrokken. 'Het is in veel gevallen niet te achterhalen wat de nieuwe functie van een pand is, maar in de meeste gevallen zal dat een woning zijn.' Dat lijkt dan ook de voornaamste verklaring voor de afnemende leegstand: de overspannen woningmarkt.

De woningnood in Nederland is groot en de huizenprijzen zijn enorm gestegen. Dat maakt het aantrekkelijk om leegstaande winkelpanden om te bouwen tot woningen als een gemeente daar toestemming voor geeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen