Bouw & Woningmarkt13 jan '22 07:06Aangepast op 13 jan '22 09:41

'Starters somber over kansen op woningmarkt'

Auteur: BNR Webredactie

Starters, en dan vooral dertigers, zijn pessimistischer geworden over hun kansen op de woningmarkt. Negen op de tien starters zeggen pas een huis te kopen nadat de woningmarkt is afgekoeld. Dat blijkt uit de startersbarometer van Viisi hypotheken.

(ANP / Hollandse Hoogte Venema Me)

‘We zien dat het sentiment onder de starters ten opzichte van vorig kwartaal nog slechter is geworden’, vertelt Hergen Dutrieux, co-founder van Viisi. Volgens het onderzoek van Viisi dacht vorig kwartaal nog een kwart van de ondervraagden binnen twaalf maanden een huis te kunnen kopen. Dat is nu gedaald naar twintig procent.

De belangrijkste oorzaak van de somberheid onder starters is vanzelfsprekend de alsmaar stijgende woningprijzen. Ruim tachtig procent van de ondervraagden zegt tegen Viisi niet genoeg middelen te hebben om een woning te kopen. ‘De salarissen van starters stijgen over het algemeen niet zo hard als de huizenprijzen’, vertelt Dutrieux. ‘Zelfs tijdens de coronacrisis zijn de prijzen tegen verwachting in alleen maar gestegen. Dat is blijvend slecht nieuws voor starters.’

Om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan, wil het nieuwe kabinet de komende jaren honderdduizend woningen per jaar bouwen. ‘Voor de lange termijn is dat een oplossing, maar op korte termijn hebben starters daar weinig aan', stelt Dutrieux.

Maatregelen

Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting, zou volgens Dutrieux dan ook moeten kijken naar andere maatregelen om de positie van starters te verbeteren. ‘Maak het voor de huidige huizenbezitters minder aantrekkelijk om een huis te hebben. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het afschaffen van hypotheekrenteaftrek en een belasting op de verkoopwinst. Dat geld kun je dan weer gebruiken om starters te helpen.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen