Bouw & Woningmarkt27 jan '22 11:35

Vastgoedadviseur: Winkelstraten zullen veel diverser worden

Auteur: BNR Webredactie

De winkelstraat zit al jaren in de hoek waar de klappen vallen. Beleggers zagen de waarde van winkelvastgoed in elkaar storten en hun huurinkomsten in rap tempo opdrogen. Maar er is nu goed nieuws. De woningnood en expansiedrift van online retailers gaat de winkelstraat erbovenop helpen, zegt vastgoedadviseur CBRE.

'Tien jaar geleden werd zichtbaar dat winkelvastgoed en vooral de gebruikersmarkt het zwaar hebben. Dat heeft uiteindelijk geleid tot dusdanige prijscorrecties in een hoop winkelstraten, waardoor er voor beleggers kansen ontstaan om nu in te stappen', zegt hoofd Retail Lodewijk Buijs van vastgoedadviseur CBRE.

(Patrick Post / ANP)

Ook zijn er veel nieuwe spelers, vervolgt Buijs. ‘Aan de gebruikersmarkt zijn dat vaak e-tailers, oftewel retailers die online zijn begonnen en nu de stap maken naar de winkelstraat. Coolblue is daar een mooi voorbeeld van. Dat de huurprijzen zijn gedaald en soms zelfs zijn gehalveerd, biedt daarnaast ook kansen om zichtbaar te worden en de consument voortaan ook in de winkelstraat te vinden. Aan de beleggerskant zie je daarnaast echt de prijsvorming van afgelopen jaren. Beleggers weten in te spelen op de transformatiekansen.’

Luister ook | Detailhandel lijdt miljarden verlies

Fysieke winkels

Dat veel webwinkels nu ook een fysieke winkel willen hebben, heeft meerdere redenen volgens Buijs. ‘Het wisselt natuurlijk per type retailer, maar ze willen vaak wel zo dicht mogelijk bij de consument zitten om de consument zo efficiënt mogelijk te kunnen bedienen.' Een fysieke winkel kan volgens Buijs dienen als een servicepunt, maar ook als een logistieke hub. Pakketjes hoeven niet eerst naar distributiecentra, voordat ze naar klanten gaan.

Diversere winkelstraat

In de toekomst gaan we een veel meer gemêleerde winkelstraat zien, meent Buijs. ‘Er is jarenlang veel kritiek geweest op binnensteden dat ze monotoon zijn. Maar winkelstraten worden straks veel diverser. Veel winkelvastgoed gaat van de markt af en daar komen woningen en nieuwe gebruikers voor in de plaats. Minder fashion en schoenen, meer diensten, services en horeca.'

Luister ook | De Bijenkorf in andere handen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen