CEO: Personeelstekort remt groei Dura
Het personeelstekort remt de groei van bouwbedrijf Dura Vermeer. Dit zegt topman Job Dura van Dura Vermeer in BNR Zakendoen. 'Op alle niveaus hebben we te weinig instroom, in het onderwijs in de bouw, mbo, hbo, hoger technisch onderwijs. We hebben tegenwoordig ook data- en ICT-mensen nodig. Daar concurreer je ook met andere bedrijfstakken mee. De instroom en behoud van goede vakmensen is een probleem'.
Volgens Dura is de bouwcrisis daar voor een groot deel debet aan. 'In 2012 - 2014 zagen we een geweldige uitstroom van mensen die niet zo één-twee-drie weer terugkomen. En dat zijn niet alleen technische mensen, maar ook ontwikkelaars en ontwerpers. We hebben veel vacatures openstaan.'
Luister terug | Stikstof gooit opnieuw roet in het eten bij uitbreiding snelwegen
Het personeelstekort is echter maar één van Dura's hoofdpijndossiers. Hij noemt ook veiligheid in het bouwproces en de bescherming van het bedrijf tegen cybercrime-aanvallen. 'We hebben gespreide productielocaties, we hebben de ICT op orde.' Gevraagd of Dura slachtoffer is van cybercrime antwoordt Dura dat het wel geprobeerd is, maar dat het tot nu toe goed gaat.
Centrale aansturing
De topman benadrukt het belang van een centrale aansturing om de woningmarktproblematiek aan te pakken. Volgens Dura moet er nog veel gebeuren 'om te komen tot de eerste paal'. Hij wijst daarbij op complexe ruimtelijke ordeningsprocedures, discussies met gemeenten en andere overheden en op de verlammende werking van 'onze inspraakprocedures en wetgeving. Die moet niet doorslaan en onnodig plannen stilleggen. De behoefte aan goedkope huurwoningen is zo groot dat je niet voor kleine bezwaartjes grote plannen kunt stoppen'.
Luister terug | Job Dura over onzekere jaren
Er is behoefte aan een miljoen woningen in een bouwtempo van 100.000 per jaar. Waar moeten die komen? Volgens Dura is jarenlang ingezet op binnenstedelijk bouwen en dat is technisch complex, duur en te vatbaar voor bezwaarschriften. Binnenstedelijk zullen geen goedkope huurwoningen verrijzen. 'Er is voldoende plek aan de randen van de steden. Daar kan je zo aan de slag met braakliggende locaties die je snel in kunt vullen.'
Kritisch Plan Bureau
Het PBL is kritisch over de plannen van het kabinet. Het vreest onder meer dat de middelen die de overheid investeert kunnen leiden tot hogere grondprijzen. Dura noemt de hoge grondprijzen 'een onderdeel van de bouwopgave'. Volgens de topman zijn veel locaties eigendom van gemeentes en willen gemeentes veel. Ook op het gebied van duurzaamheid. 'Dat is prijsopdrijvend. Daarom heb je centrale regie nodig om gemeenten en provincies te laten samenwerken. Gemeenten moeten rekening houden met de productie die ze willen.' In combinatie met bouwkostreductie, zegt Dura, moeten gemeenten dan ook soms korting geven (op de bouwgrondprijzen, red.).
Luister terug | Dura Vermeer: regie vanuit het Rijk nodig voor woningbouw
Infrastructuur
Dura maakt zich ook zorgen over de infrastructuur - zowel over het achterstallige onderhoud als over toekomstige investeringen. Hij noemt met name het gebrek aan investeringen tijdens de kabinetten Rutte I en Rutte II. 'We hebben een groot aantal bruggen en tunnels die de komende jaren niet meer functioneren. Dat heeft absoluut prioriteit, daar moet meer geld heen. Meer dan nu in het regeerakkoord staat.'
'Er is te weinig geïnvesteerd in onderhoud, dat is is doorgeschoven vanwege te weinig budget. Ook op de lange termijn moeten we werken aan nieuwe infrastructuur. Door stikstof liggen acht van de tien grote bouwprojecten stil. We kijken uit naar de uitspraak van de Raad van State die daar in het tweede kwartaal wat over gaat zeggen.' Dura zegt te hopen dat de huidige systematiek die door Rijkswaterstaat en overheden gehanteerd wordt, geaccepteerd wordt door de Raad van State.