Bouw & Woningmarkt3 feb '22 08:10

Vanaf 1 april zelfwoonplicht in Amsterdam

Auteur: BNR Webredactie

Met ingang van 1 april wordt het voor huizenkopers in Amsterdam verplicht om hun gekochte huis zelf te gaan bewonen, als de woning een WOZ-waarde heeft tot 512.000 euro. De eerste vier jaar na aankoop mag de woning niet verhuurd worden. De 'zelfwoonplicht' gaat gelden voor de hele stad.

Door de grens te leggen bij 512.000 euro wordt 60 procent van de koopwoningen in Amsterdam beschermd tegen opkoop. Die grens is relatief hoog, maar dat komt doordat de koophuizen in de stad duur zijn. De prijs van een koopwoning is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, tot gemiddeld zes ton. Door de opkoopbescherming voor bestaande koopwoningen hebben starters en middeninkomens meer kans op een koophuis, omdat ze niet meer overboden worden door beleggers. Vastgoedbeleggers kopen woningen op om ze daarna duur te verhuren. 'Woningen zijn om in te wonen en niet om aan te verdienen', zegt Amsterdams wethouder Jakob Wedemeijer van Wonen.

Naar verwachting gaat de gemeenteraad over twee weken akkoord met de maatregel. Amsterdam is overigens niet de enige gemeente die een opkoopbescherming kent. In Rotterdam geldt in zestien wijken een dergelijke regeling voor huizen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Ook tientallen andere gemeenten hebben een zelfbewoningsplicht of zijn bezig met zo'n maatregel.

Er zijn uitzonderingen op de zelfbewoningsverplichting: een huis mag wel verhuurd worden aan directe familieleden of tijdelijk worden verhuurd, bijvoorbeeld tijdens een verblijf in het buitenland. Ook woningen die onlosmakelijk horen bij een bedrijfsruimte, kantoor of winkel mogen worden verhuurd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen