Bouw & Woningmarkt9 mrt '22 16:45Aangepast op 9 mrt '22 17:22

BNR-Uitblinkgemeente: Helmond 'jaagt aan' en bouwt daardoor flink door

Auteur: Diederik de Groot

Waar de colleges van de vier grote steden in de achterliggende raadsperiode hun eigen woningbouwambities niet hebben gerealiseerd en de woningnood onverminderd hoog blijft, zijn elders in het land positievere geluiden te horen. Helmond zag de woningvoorraad de afgelopen vier jaar al sneller groeien dan het landelijk gemiddelde, maar de prognose voor 2025 laat écht een forse toename zien. Het levert de Brabantse stad de titel BNR-uitblinkgemeente op het thema woningmarkt op.

Lees ook | Grote steden haalden eigen bouwdoelen bij lange na niet

In de afgelopen collegeperiode (2018 tot nu) steeg de Helmondse woningvoorraad met bijna vier procent, boven het landelijk gemiddelde van bijna drie procent. De echte klappen zal de gemeente naar verwachting gaan maken in de komende jaren. Dan wordt de huidige woningvoorraad met bijna negen procent vergroot, zo is de prognose.

Onderaan deze pagina vind je een kaartje met daarin de data van alle 333 gemeenten die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen

Nieuwbouwwijk Heiakkers in aanbouw in Helmond
Nieuwbouwwijk Heiakkers in aanbouw in Helmond (Rob Engelaar)

In de rangschikking is alleen voor Almere de prognose nog rooskleuriger, daar groeit de woningvoorraad naar verwachting nog een paar tienden van een procent meer. De keuze om Helmond tot Uitblinkgemeente uit te roepen, is gemaakt omdat deze stad een veel grotere verbetering laat zien ten opzichte van de vorige collegeperiode. Het groeipercentage van de voorraad in Helmond is meer dan verdubbeld ten opzichte van de periode 2014-2018. In Almere was het groeipercentage in die periode bijna gelijk aan dat van de afgelopen vier jaar.

Verslaggever Martijn de Rijk ging langs in Helmond, bij verantwoordelijk wethouder Gaby van den Waardenburg. Zij vertelt hem hoe het kan dat er in Helmond zoveel palen de grond in gaan. Luister zijn reportage hier:

Gerelateerde artikelen