Bouw & Woningmarkt26 mrt '22 13:38

Milieuorganisaties: 150.000 nieuwe huizen rondom Schiphol te ongezond om te wonen

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

In de regio rond Schiphol worden de komende jaren minimaal 150.000 nieuwe woningen bijgebouwd, maar volgens milieuorganisaties gebeurt dat op plekken waar te veel lawaai is van vliegtuigen om gezond te kunnen wonen. Dat blijkt uit een analyse van de Natuur en Milieufederaties Noord- en Zuid-Holland en een aantal bewonersorganisaties.

(ANP / Fotobureau Dijkstra)

Volgens het onderzoek van de Natuur- en Milieufederaties Noord- en Zuid-Holland gaat het om zeker 115 nieuwbouwlocaties. Op deze locaties is er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te veel lawaai om gezond te kunnen wonen. Daarbij vallen bouwplannen tot veertig kilometer van de luchthaven binnen de kritische grens van te hoge gezondheidsrisico’s.

Lees ook | '2022 wordt het jaar van verduurzaming voor Schiphol'

'De gezondheid van zo’n 300.000 toekomstige bewoners in de omgeving van Schiphol is hierbij in het geding. Om maar niet te spreken over de 1,5 tot 2 miljoen mensen die al in dit gebied wonen', aldus de milieuorganisaties. De bewonersgroepen en milieuorganisaties vragen de betrokken gemeenten om te eisen dat de geluidsoverlast van Schiphol drastisch wordt verminderd. D enige oplossing hiervoor is volgens hen dat Schiphol het aantal vluchten fors terugdringt.

Lees ook | Vliegbewegingen nemen toe, oude niveau verwacht in 2024


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen