Bouw & Woningmarkt5 apr '22 07:40

'Explosieve stijging' van hypotheekaanvragen

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal hypotheekaanvragen in Nederland is in de eerste drie maanden van dit jaar 'explosief gestegen' ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Volgens hypotheekadviseur De Hypotheker komt dat met name doordat veel meer mensen hun bestaande hypotheek hebben overgesloten om nog te profiteren van een lage hypotheekrente.

Aangezien de hypotheekrente de laatste tijd weer aan het toenemen is, kan het oversluiten van een hypotheek of het financieren van een verbouwing via een hypotheek komende tijd duurder worden. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal hypotheekaanvragen met 45 procent op jaarbasis, komt naar voren uit de cijfers. Het aantal aanvragen voor oversluitingen verdubbelde daarbij.

(Tierra Mallorca)

Lees ook | Miljoen woningen erbij voor 2030 lukt mogelijk toch wel

'Er is nog sprake van een oververhitte woningmarkt', is volgens Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker, duidelijk te zien in de prijsstijging voor hypotheken. Het gemiddelde hypotheekbedrag steeg ook, met 8 procent naar 336.000 euro. Volgens de gegevens liepen de aanvragen voor de aankoop van een woning wel licht terug. Het aanbod op de woningmarkt is namelijk nog altijd erg beperkt.

Lees ook | Koopstarters schatten hun kansen steeds slechter in

Daarnaast is te zien dat de vraag naar woningen zich verspreidt. Er worden steeds meer huizen verkocht buiten de Randstad. 'Je ziet een waterbedeffect. Door de beperkte beschikbaarheid van woningen in de Randstad, begeven mensen zich naar de provincie', merkt Van den Akker op. Die ook benadrukt dat dat mede te danken is aan de coronapandemie, waardoor mensen meer naar de groene buitengebieden trokken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen