Bouw & Woningmarkt7 apr '22 12:44Aangepast op 7 apr '22 13:05

Makelaars: huizen goedkoper dan eind 2021

Auteur: ANP

Na jaren van stijgende huizenprijzen is er op de woningmarkt een eerste teken van afkoeling. In de eerste drie maanden van 2022 betaalden woningkopers in doorsnee 2,1 procent minder voor een bestaand huis dan in het voorgaande kwartaal, meldt makelaarsorganisatie NVM.

Het is sinds het begin van 2019 niet meer voorgekomen dat huizen goedkoper werden dan een kwartaal eerder. Voor gemiddeld 428.000 euro wisselde een woning van eigenaar. Dat is weliswaar minder dan eind vorig jaar, maar bijna 14 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2021. Dit laat zien dat de stijging op jaarbasis duidelijk minder extreem is dan in de voorgaande kwartalen, toen huizen telkens zo'n 20 procent duurder werden dan in dezelfde periode een jaar eerder.

(Unsplash)

'We zien een eerste daling. Maar die zagen we ook in 2019. De huizenprijzen zijn daarna behoorlijk gestegen. We zullen het volgende kwartaal dus moeten afwachten om te zien of deze daling wel is doorgezet of weer omhoog is gegaan', zegt voorzitter Lana Gerssen van de NVM vakgroep Wonen.

Krapte

De woningmarkt is nog altijd krap. Zo heeft iemand die een woning zoekt volgens de NVM in doorsnee keuze uit nog geen 2 woningen. Een ander teken van krapte is het vele overbieden. Van alle verkochte woningen ging 79 procent voor meer dan de vraagprijs naar een nieuwe eigenaar. Dat was een jaar eerder nog 65 procent.

Aan het einde van maart 2022 stonden er iets meer dan 17.000 woningen te koop. Dat is meer dan eind december 2021, maar minder in vergelijking met een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2022 verkochten makelaars 29.000 woningen, ongeveer 19 procent minder dan een jaar eerder.

Volgens Gerssen is het aanbod 'historisch laag'. Vooral in de regio's Zeeland, Noord-Brabant en Zuidwest Friesland, die de sterkste daling noteren in een jaar tijd. 'Op basis van deze cijfers kunnen we niet concluderen wat hiervan de reden is. Het volgende kwartaal wordt een heel interessant kwartaal. We gaan zien of die oververhitting er nu vanaf gaat of dat het gewoon doorgaat.'

Lees ook | Sterke daling in huizenverkoop verwacht

Lichte bries

'Er lijkt een lichte bries te waaien door een oververhitte woningmarkt', zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. Maar zorgen zijn er bij hem nog steeds. Zo vindt hij dat het aanbod aan woningen nog altijd te klein is. Daarnaast zou het soort woningen dat in de verkoop gaat niet goed aansluiten bij de wensen van huizenzoekers. Tekorten aan geschikte arbeidskrachten en materialen dreigen bovendien de oplevering van nieuwe huizen te dwarsbomen.

In het eerste kwartaal waren nieuwbouwhuizen gemiddeld 11,5 procent duurder dan een jaar eerder. Ze werden in doorsnee voor 466.000 verkocht, maakt de NVM op uit eigen cijfers.

Regie

Bij het aantreden van het nieuwe kabinet kwam er weer een aparte ministerspost voor volkshuisvesting. Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge wil dat er vanaf 2024 jaarlijks 100.000 woningen bij komen. Hoes vindt het belangrijk dat de minister de regie pakt bij het aanpakken van het woningtekort, om samen met bijvoorbeeld gemeenten te bepalen waar kan worden bijgebouwd.

Lees ook | 'Explosieve stijging' van hypotheekaanvragen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen