Bouw & Woningmarkt7 apr '22 14:39Aangepast op 7 apr '22 15:34

'Huis bouwen wordt fors duurder'

Auteur: BNR Webredactie

Het wordt voor bouwbedrijven dit jaar waarschijnlijk fiks duurder om huizen of kantoren te bouwen. Dat verwacht ingenieurs- en adviesbureau Arcadis. Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen voor energie en materialen als staal hard gestegen.

(ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz )

‘Ik denk dat het percentage van 2022 dat van 2021 zal overstijgen’, denkt Van Tienhoven. In het eerste kwartaal viel de prijsstijging nog relatief laag uit met 2,5 procent, maar de effecten van hoge energie- en grondstoffenkosten werken in de bouw pas later door.

Oorlog verstoort keten

‘De oorlog in Oekraïne zorgt voor extra druk op energieprijzen en beschikbaarheid van grondstoffen. Bouwmaterialen moeten geproduceerd, getransporteerd en verwerkt worden en deze hele keten is op dit moment verstoord’, zegt Van Tienhoven.

Ook hout wordt volgens Arcadis schaarser en dus duurder, juist nu bouwers dit materiaal vaker willen gebruiken om te verduurzamen. Belarus is een belangrijke producent van hout, maar aan dat land zijn door de steun aan de Russische invasie van Oekraïne ook sancties opgelegd.

Lees ook | Makelaars: huizen goedkoper dan eind 2021

'Onbetaalbare bouwprojecten'

‘Een aantal bouwprojecten is daardoor onbetaalbaar geworden’, stelt Van Tienhoven. Het ingenieursbureau ziet al dat sommige aannemers zich liever niet inschrijven op nieuwe projecten. Particuliere kopers van nieuwbouw kunnen volgens het ingenieurs- en adviesbureau in de problemen komen als hun huis duurder uitvalt dan het maximale bedrag dat ze kunnen lenen bij de bank.

De woningmarkt is nog altijd erg krap. Het kabinet wil daarom dat er voor 2030 nog eens een miljoen woningen bij komen, waardoor de bouwsector waarschijnlijk wel zal groeien dit jaar. Om die woningen niet te duur te laten worden, zou het ombouwen van leegstaande kantoren een goed idee zijn, oppert Van Tienhoven.

Lees ook | Sterke daling in huizenverkoop verwacht

Circulair bouwen

Voor de lange termijn moet er volgens Van Tienhoven versneld versneld worden ingezet op modulair en circulair bouwen, zodat bouwmaterialen op termijn hergebruikt kunnen worden. ‘Laten we daar nu eens snel mee starten.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen