Bouw & Woningmarkt7 apr '22 18:13

Woningmarkt koelt iets af, 'maar nog veel druk op de prijzen'

Auteur: BNR Webredactie

Een 'lichte bries in een oververhitte woningmarkt' zo moeten we lichte daling van de huizenprijzen in dit eerste kwartaal van 2022 zien. Dat zegt makelaarsvereniging NVM. De huizenprijzen liggen 2,1 procent lager dan in het vorige kwartaal. De laatste keer dat de prijzen op kwartaalbasis daalden was in 2019.

Maar we moeten voorzichtig zijn met conclusies zegt Onno Hoes, voorzitter van de NVM. 'We zien een kleine verbetering, maar je kan het beter jaar-op-jaar vergelijken. Dan zie je wel dat de prijsstijging minder is dan in andere jaren. Dat zou ertoe kunnen leiden dat mensen klaar zijn met die hoge prijzen', denkt Hoes.

(ANP / Peter Hilz)

Volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt, is er sprake van een 'klein trendbreukje', bij benadrukt dat de prijzen nog steeds torenhoog zijn. 'Je ziet nog wel dat mensen 7 procent meer bieden dan de vraagprijs. Er zit nog veel druk op de prijzen', concludeert Boelhouwer. Ook merkt Boelhouwer op dat het eerste kwartaal wel vaker positievere cijfers laat zien. 'Het tweede kwartaal wordt heel spannend'.

Overbieden

Op het punt van overbieden op huizen ziet de voorzitter van de NVM ook weer een trendbreuk. 'Dat is ook minder geworden vergeleken met het vorige kwartaal en het percentage van overbieden was eerst ook 9 procent.' Hoes ziet ondanks de optimistischere cijfers dat er nog veel problemen zijn voor de woningmarkt. 'We hebben nog steeds een hele lage hypotheekrente, al wordt die wat hoger, de energieprijzen die hoger zijn geworden en de bouwkosten die onzekerder zijn. Mensen willen dus ook nu liever een huis kopen of juist verkopen. Want mensen denken: 'als de oorlog in Oekraïne echt doordendert, dan kan ik maar beter mijn centen binnen hebben'.

Lees ook | Makelaars: huizen goedkoper dan eind 2021

Geen kentering

Dat effect herkent Boelhouwer van het begin van de coronacrisis. 'Die reactie zag je toen ook door de grote onzekerheid op de markt.' Boelhouwer heeft nu wel de hoop dat die reactie langer blijft. 'Dat de markt een keer ging afvlakken, kon je op wachten. Door de externe factoren gaat het nu iets sneller.' En ook de hypotheekrente die iets hoger aan het worden is, is positief, volgens Boelhouwer. 'Die is nu met 1 procent gestegen en op de kapitaalmarkt anderhalf procent. Het is heel spannend waar het op gaat uitkomen.'

Van een 'kentering' is bij lange na nog geen sprake, vindt Hoes. 'Het gaat om een kwartaal, dat hebben we eerder meegemaakt. Hier kunnen we nog geen conclusies uit trekken', aldus de NVM-voorzitter


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen