
De corporaties willen in ieder geval af van de Europese regel ATAD1. Deze regel is bedoeld om te voorkomen dat buitenlandse investeerders winsten wegsluizen en daardoor minder belasting hoeven te betalen. De regel pakt echter verkeerd uit voor woningcorporaties, vinden Martin van Rijn, voorzitter van de vereniging van woningcorporaties Aedes, en Frank Roerdinkholder van woningcorporatie Domijn.
'Boete op investeren'
Corporaties hebben geen winstoogmerk en lenen geld om woningen te kunnen bouwen. Beleggers die veel winst maken, hoeven dankzij deze Europese belastingregel minder belasting te betalen dan woningcorporaties. Aedes noemt het een 'boete op investeren' door corporaties. Van Rijn riep daarom de landelijke politiek op een principiële discussie te voeren over de vraag of het huidige fiscale regime nog wel bij de bouwopgave van de komende jaren past.
Lees ook | Woningcorporaties worstelen met aanpak woonfraude
Ondanks het feit dat de woningcorporaties blij zijn dat de verhuurderheffing per 2023 wordt afgeschaft, waarmee de investeringsruimte wordt vergroot, houden de corporaties grote zorgen. Zo wordt de 1,8 tot 2 miljard euro die jaarlijks vrijkomt, deels 'opgeslokt' door de vermogensbelasting die de corporaties moeten betalen, stelt Van Rijn. Ook de almaar stijgende bouwkosten doen een groot deel van de vrijkomende financiële ruimte teniet.
Buitenlandse investeerders
De vraag van de Kamer in hoeverre buitenlandse investeerders de Nederlandse woningmarkt beïnvloeden en hoeveel belasting zij betalen, is tot dusver onbeantwoord gebleven. De Kamer is er niet gerust op dat buitenlandse investeerders geen speciale deals hebben met de Nederlandse Belastingdienst. Volgens Edwin Visser van PwC zijn belastingregels voor buitenlandse investeerders op de woningmarkt strenger dan voor binnenlandse investeerders.
Lees ook | Woningcorporaties bezorgd over private partijen in sociale huur