Bouw & Woningmarkt26 apr '22 17:07

Goede bedrijfspanden zijn schaars

Auteur: BNR Webredactie

Er is niet alleen een tekort aan huizen, maar ook aan goede bedrijfspanden. Volgens de makelaarsvereniging NVM komt dit door problemen op het stroomnetwerk en toenemende kosten voor nieuwbouw. Er is vooral leegstand op plekken waar weinig vraag is, zegt Jordy Kleemans, bestuurslid van NVM Business en director Hoofdresearch & Consultancy zakelijke vastgoeddienstverlener Savills Nederland.

'Wat je ziet in de markt is dat er leegstand op sommige plekken is, maar waar de vraag hoog is, zoals op duurzame en goed bereikbare locaties, daar staat weinig leeg. Er is grote leegstand op secundaire plekken, dus dat maakt het lastiger.' Volgens Kleemans willen bedrijven graag op bepaalde plekken zitten vanwege leveranciers en andere bedrijven, en staan op secundaire kantoorlocaties vaak ook kantoren van mindere kwaliteit.

Image
(Unsplash)

'Ze zijn niet meer van deze tijd, voldoen niet meer aan huidige duurzaamheidsstandaarden en passen ook niet meer in de duurzaamheidsstrategieën van bedrijven - waar huisvesting ook onder valt.' Hoe dat op te lossen? Volgens Kleemans is 'echte regie' belangrijk - samenwerking tussen overheden en marktpartijen, bijbouwen op de juiste plekken en vooral flexibel bouwen. Immers, de vraag van nu is niet de vraag van morgen, aldus Kleemans.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen