Bouw & Woningmarkt19 mei '22 11:33Aangepast op 19 mei '22 17:37

De Jonge wil woekerhuur vrije sector aan banden leggen

Auteur: BNR Webredactie

De enorme huurprijzen in de vrije huursector worden aan banden gelegd, als het aan minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge ligt. De bedoeling is dat meer huurhuizen betaalbaar worden gemaakt voor mensen met een middeninkomen. Daarnaast worden huren verlaagd voor de mensen met een laag inkomen.

(ANP / Kim van Dam)

Door een puntensysteem te gebruiken - dat ook al gebruikt wordt in de sociale huursector - moeten de huurhuizen in de vrije sector goedkoper worden. Het puntensysteem wordt opgerekt en komt maximaal tussen een maandhuur van 1000 en 1250 euro te liggen. Huurstijgingen kunnen zo beperkt worden.

Donderdag presenteerde De Jonge zijn plannen voor de huursector. Inzet van de plannen is ook om de hoge woonlasten voor mensen met een laag inkomen aan te pakken. Die mensen houden in sommige gevallen weinig geld over om van te leven, door de enorme huurprijzen die betaald moeten worden. Met de hoge inflatie wordt het voor deze groep nog lastiger om rond te komen.

Lees ook | Onrust op de woningmarkt door snelle stijging hypotheekrente

Huurtoeslag vereenvoudigd

'Te hoge woonlasten worden aangepakt door huurstijgingen te beperken en door mensen een woning toe te wijzen die bij het inkomen past. Voor mensen met een laag inkomen verlagen we de huren', staat in de plannen. Voor de groepen met een laag inkomen zal ook de huurtoeslag op de schop gaan. Op dit moment geldt die alleen nog voor huurders in de sociale huur. Het plan is om die toeslag 'stevig te vereenvoudigen'. Daardoor zouden ook jonge huurders vanaf 21 jaar in aanmerking komen. Daarnaast zal de grens voor huurtoeslag verhoogd worden. Op dit moment is de grens voor huurtoeslag 763 euro. Die grens zal dan ook nog exclusief de servicekosten zijn.

Lees ook | Hogere overdrachtsbelasting draait vastgoedbeleggers de nek om

Beschermen van huurders en kopers

De woonminister wil huurders en kopers beter beschermen. 'Er is geen plek voor makelaars die onder een hoedje spelen over de rug van een koper. Malafide verhuurders pakken we aan', zo staat in het plan. Een van de maatregelen die De Jonge wil invoeren om de rechtsbescherming te verbeteren, is het 'dwingend en inzichtelijk maken van het woningwaarderingstelsel'. De plannen moeten in 2024 in werking treden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen