Bouw & Woningmarkt1 jun '22 16:52Aangepast op 1 jun '22 17:40

De Jonge: vanaf 2030 geen woningverhuur met slecht energielabel

Auteur: BNR Webredactie

Vanaf 2030 mogen woningcorporaties en particuliere verhuurders geen woningen meer verhuren met een energielabel E, F, of G. Ook utiliteitsgebouwen met slechte energielabels worden aangepakt en vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de nieuwe standaard. Het is een greep uit de zojuist gepresenteerde nieuwe verduurzamingsplannen van minister Hugo de Jonge. Saillant: zo'n 580.000 huurwoningen hebben nog zo'n slecht energielabel.

(ANP / Hans van Rhoon)

Met de woningcorporaties werd al eerder afgesproken dat zij vanaf 2028 slecht geïsoleerde woningen zouden uitfaseren, maar nu wordt dat een wettelijke verplichting, en eentje die ook gaat gelden voor particuliere verhuurders. Huurwoningen die een monumentenstatus genieten zijn vooralsnog uitgezonderd van die verplichting.

Lees ook | De Jonge wil woekerhuur vrije sector aan banden leggen

Betaalbaar voor iedereen

Hoe deze verduurzaming betaald gaat worden, is nog niet tot in detail uitgewerkt. 'Betaalbaar voor iedereen' staat op de site van de Rijksoverheid: 'Deze plannen vragen om forse investeringen van overheden, instellingen, bedrijven en mensen. Iedereen moet hieraan mee kunnen doen. Ook mensen met een kleine portemonnee en kleine bedrijven en instellingen'.

Lees ook | Kabinet: hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht bij vervanging cv

Het kabinet wil 'de voorwaarden verbeteren' om mee te kunnen doen via aantrekkelijke energiebespaarleningen en -hypotheken via het warmtefonds. Om mensen met lage inkomens ook in staat te stellen hun woning te verduurzamen kunnen zij een lening afsluiten tegen nul procent rente. Ook zijn subsidies verhoogd en wordt het mogelijk om voor één isolatiemaatregel ook subsidie te krijgen. Ook denkt De Jonge dat er aan de verhuurderskant ruimte komt om te investeren dankzij de geplande afschaffing van de verhuurderheffing.

Lees ook | De Jonge wekt illusie dat hij problemen oplost met huurplannen

In totaal moeten in 2030 zeker 2,5 miljoen woningen worden geïsoleerd. Een duurzame woning voor iedereen 'is goed voor het klimaat, voorkomt een hoge energierekening en maakt ons minder afhankelijk van aardgas', aldus De Jonge. 'Dit doen we door mensen beter op weg te helpen hoe zij hun woning kunnen isoleren en door het wegnemen van financiële drempels. We willen voorkomen dat mensen onnodig op hoge kosten worden gejaagd.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen