Bouw & Woningmarkt9 jun '22 17:17

Materiaal- en personeelstekorten vertragen vaker bouwproject

Auteur: BNR Webredactie

Drie op de vijf bouwbedrijven heeft op dit moment te maken met vertragingen van hun projecten of het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Dat komt onder meer door een tekort aan bouwmaterialen en het gebrek aan personeel, blijkt uit een enquête van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Een maand eerder gaf nog krap de helft van de bouwers aan dat het werk stagneerde.

Image
(ANP / Hollandse Hoogte / Venema )

De ambitie van het kabinet is om vanaf 2023 honderdduizend woningen per jaar bij te bouwen om de huizencrisis tegen te gaan. Directeur Taco van Hoek van het EIB vindt het voorbarig om te stellen dat die doelstelling niet gehaald gaat worden. Tegelijkertijd stelt hij wel dat de arbeidschaarste momenteel het grootste punt van zorg is voor de bouwsector.

'Het aantal openstaande vacatures staat op een historisch hoogtepunt. Uit onze maandelijkse conjunctuurenquête zien we indrukwekkende cijfers als het gaat om productiebelemmeringen rondom arbeid en materieel.'

Duurder materiaal

Door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis vorig jaar werden materialen als hout, staal en cement toen al schaars en duur. De Russische inval in Oekraïne en de daarop volgende sancties verergerden de situatie alleen maar.

Nederland heeft tegelijkertijd te maken met een krappe woningmarkt. De hoeveelheid werk voor de bouwsector als geheel is in april dan ook toegenomen. In doorsnee had een bouwbedrijf in april voor 10,5 maanden werk, wat iets meer is dan in maart. In de woningbouw steeg de hoeveelheid werk op de plank naar 13,5 maanden. Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw hadden juist minder werk dan een maand eerder en konden 7,2 maanden vooruit.

'We kunnen niet alles tegelijk'

Met het oog op de toekomst roept Van Hoek om 'iets meer fasering' ten aanzien van de 'ambitieuze maatregelen' van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. Zo moeten er naast de bouw van honderdduizenden woningen de aankomende jaren vanaf 2026 ook nog eens zo'n driehonderdduizend warmtepompen geplaatst worden om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. 'Als dat iets gefaseerd zou worden ingevoerd, zou dat de problemen iets minder groot maken. Op langere termijn zijn die productie-uitdagingen wel te realiseren. We kunnen alleen niet alles tegelijk doen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen