Bouw & Woningmarkt16 jun '22 09:34

'Grondige renovatie van het woonbeleid nodig'

Auteur: BNR Webredactie

Het woonbeleid is aan een grondige renovatie toe. Tot die conclusie komen hoofdeconomen van de Rabobank, ING en ABN Amro. De economen schetsen een beleid voor de lange termijn, waarbij regels voor belastingen, hypotheken, huren en nieuwbouw worden aangepakt.

(Unsplash)

Dat blijkt uit een opiniestuk gepubliceerd in economenvakblad ESB over de wooncrisis.

Volgens de auteurs van het stuk, is een grondige renovatie van het woonbeleid nodig is voor een structurele oplossing. Het beleid van de afgelopen jaren heeft volgens hen 'averechts' gewerkt. 'Zo leidde het verbeteren van de positie van starters op de koopwoningmarkt, via ruimere kredietvoorwaarden, tot een toevloed van geld en dus tot verdere prijsstijgingen. Op langere termijn verslechteren de ruimere kredietvoorwaarden zo juist de toegankelijkheid voor koopstarters.'

Pensioen alvast gebruiken

Om die problemen tegen te gaan, zouden starters een deel van hun pensioengeld alvast moeten kunnen gebruiken om een woning te kopen. 'Om huishoudbalansen te verkorten, stellen we voor dat huishoudens een deel van hun gespaarde pensioen mogen gebruiken om een huis te kopen. Dit vergroot de mogelijkheden van huishoudens om hun consumptie over hun levensloop te spreiden. Ook zijn ze dan beter in staat om inkomensschokken op te vangen.'

Verder moet de hypotheekrenteaftrek verder omlaag en de belasting voor huizenbezitters omhoog. Zo moet de eigen woning in box 3 (sparen en beleggen) worden gezet, nu staat de woning in box 1 (werk en woning).

'Hier wordt het werkelijke rendement op de eigen woning belast, inclusief een voorheffing op de winst die bij verkoop van de eigen woning wordt verrekend. Om liquiditeitsproblemen te voorkomen, kunnen huiseigenaren ervoor kiezen de belastingbetaling over de waardestijging uit te stellen tot de verkoop van de eigen woning. De huurtoeslag wordt ten slotte omgevormd tot een woontoeslag voor alle lagere inkomens, ongeacht het type woning'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen