Bouw & Woningmarkt22 jun '22 07:44

Huizenprijzen stijgen iets minder hard, maar nog weinig reden voor blijdschap

Auteur: BNR Webredactie

De huizenprijzen stijgen nog steeds hard, maar het tempo waarin is in mei wat afgenomen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Bestaande koopwoningen waren vorige maand 18,8 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De toename was in april nog 19,7 procent en daarmee nemen de prijsstijgingen wat minder snel toe. In januari piekten de prijsstijgingen op 21 procent, het hoogste niveau in decennia. De huizenprijzen zijn volgens het CBS in negen jaar tijd zo goed als verdubbeld (ruim 98 procent). In juni 2013 bereikten de prijzen een dieptepunt.

Lees ook | Forse huurverhogingen voor scheefwoners in aantocht

De minder snelle stijging van de huizenprijzen moet niet teveel reden zijn voor blijdschap, waarschuwt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. 'Ook als je het vergelijkt met april zijn de prijzen 1,2 procent duurder geworden. Als je zo'n stijging een jaar lang maand-op-maan volhoudt dan kom je ook uit op een prijsstijging van meer dan 15 procent. Het is een iets minder harde stijging, maar dat komt vooral doordat de prijzen vorig jaar nog harder stegen dan in de eerste maanden van dit jaar.'

Hogere hypotheekrentes

De sterke prijsstijgingen komen onder meer doordat er weinig aanbod is. Het kabinet is voornemens de bouw van woningen de komende jaren fors op te voeren. Volgens kenners is de gekte op de woningmarkt voor een groot deel ook te wijten aan de lage hypotheekrentes. Daardoor kunnen mensen makkelijk veel geld lenen voor het kopen van een huis. De laatste maanden lopen de hypotheekrentes wel weer snel op nu centrale banken het lenen van geld duurder maken.

Gerelateerde artikelen